Last news in Fakti

8 Май, 2014 18:58 919 0

Вигенин: Западните Балкани в ЕС - не "дали", а "кога"

  • кристиан вигенин-
  • солун-
  • ес-
  • западните балкани-
  • югоизточна европа-
  • интеграция

Присъединяването не е само външнополитическо решение, но и избор за посоката на развитие на една държава за поколения напред

Не съществува съмнение, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, въпросът е не „дали“, а „кога“. Това заяви министър Кристиан Вигенин на конференцията на министрите на външните работи на ЕС и страните от Западните Балкани, която се проведе днес в Солун. Форумът, състоящ се от две сесии, посветени съответно на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и на транспортните и енергийните връзки между ЕС и региона на Западните Балкани, бе организиран от гръцкото председателство на ЕС, като в него участва и Щефан Фюле - комисар по разширяването и европейската политика за съседство.

В своето изказване, посветено на десетата годишнина от началото на процеса по евроинтеграция на Западните Балкани, министър Вигенин подчерта, че присъединяването към ЕС не е само външнополитическо решение, но и избор за посоката на развитие на една държава за поколения напред. Във връзка с това той изрази задоволство, че Югоизточна Европа твърдо и необратимо е избрала бъдеще в обединена Европа.

В сегашния момент ние отново сме изправени пред сериозни икономически и политически предизвикателства - както в глобален план, така и вътре в европейското семейство. Ето защо по-нататъшното разширяване на ЕС трябва да остане във фокуса на нашите общи усилия, подчерта Вигенин.

България, като непосредствен съсед, винаги е била убеден поддръжник на европейската интеграция на страните от региона, заяви българският външен министър, като подчерта, че принципите и критериите за членство трябва да бъдат еднакви за всички държави кандидатки. Част от тези критерии е и поддържането на добросъседски отношения, като за нас това е важен индикатор за готовността на страните кандидатки за приобщаване към европейските ценности, заяви още той. 

По думите на Кристиан Вигенин, Европейският съюз и страните членки могат да предоставят съвети и подкрепа при осъществяването на необходимите в процеса на европейската интеграция реформи, но тяхната движеща сила трябва да идва от фактори вътре в страните кандидатки, защото реформи, провеждани набързо и под външен натиск, рискуват да бъдат неустойчиви. Министърът на външните работи посочи, че както и досега, България е готова да сподели своя опит по отношение на европейската интеграция със страните кандидатки.

В своето изказване министър Вигенин наблегна на обстоятелството, че за постигането на политически и икономически стабилно бъдеще в региона на Югоизточна Европа е необходимо изграждането на доверие, осъществяването на повече проекти на регионално равнище. В това отношение трансграничните и регионалните програми на ЕС предоставят редица възможности, които трябва да оползотворим пълноценно.

Специално внимание изискват и съществуващите недостатъци на инфраструктурата в региона. Макар и да не са непосредствено свързани с критериите за членство, те възпрепятстват икономическото и социалното развитие на страните от ЮИЕ. Инструментът за предприсъединителна помощ следва да се използва за преодоляване на тези инфраструктурни липси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: