Last news in Fakti

13 Май, 2014 14:40 705 0

Десетки бежанци се издавиха при корабокрушение на път за Италия

  • нелегални имигранти-
  • средиземно море-
  • либия-
  • жертви

Претовареният плавателен съд идвал от Либия с над 400 души на борда

Над 200 нелегални имигранти бяха спасени от италиански военни и търговски кораби в Средиземно море край Северна Африка, но се предполага, че още толкова може да са останали на дъното, тъй като техният плавателен съд е бил натоварен с над 400 души, съобщи информационна агенция АНСА. Вече от водите са извадени 17 жертви и броят им продължава да расте.

Поредният голям инцидент с мигранти е станал на 40 мили от бреговете на Либия само няколко дни след друго корабокрушение, при което са изгубили живота си над 40 души от тази страна. Това е знак, че усилията на Италия вече не са достатъчни да се справи със ситуацията и трябва международна мисия да се опита да блокира „трафикантите на смърт“ и да предложи помощ на бежанците, коментират местните медии.

"Пред Европа има два пътя: или да дойде тук и да издигне знамето на ЕС над операция „Mare Nostrum”, или след като определим статута на мигрантите и се уверим, че имат право на защита и искат да отидат в други държави, ние да ги пуснем. Правото на убежище е свещено и неприкосновено, но не може да се упражнява само в Италия“, заяви вътрешният министър на страната Анджелино Алфано.

Окръжният прокурор на Катаня ще инициира разследване за трагедията. Това е в неговите компетенции, тъй като Сицилия е първата италианска територия, на която ще слязат спасените 206 души и телата на 17-те загинали. Прокуратурата ще предприеме спешни действия и ще повдигне дело за непредумишлено убийство на много хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: