Last news in Fakti

26 Май, 2014 15:47 802 0

Българските евреи осъдиха кървавите атентати в Европа

  • европа-
  • общност-
  • евреи-
  • атентат-
  • нападения

Общността у нас изразява своето възмущение и непримиримост срещу тези кървави прояви на омраза и насилие

Българските евреи осъдиха кървавите атентати в Европа - 1
Снимка АП/БТА

Организацията на евреите в България „Шалом”, като представител на българската еврейска общност излезе с декларация, в която  остро осъжда проявите на антисемитизъм в Европа, извършени в навечерието на избора за представители в Европейския парламент - кървавия атентат пред Еврейския музей в Брюксел и нападението над евреи пред една от парижките синагоги. Това се казва в изявление на еврейската общност у нас.

Четирима души загинаха по време на инцидента пред сградата на Еврейския музей в Брюксел на 24 май.

По данни на очевидци автомобил е паркирал пред сградата на Еврейския музей в центъра на белгийската столица. От него излезли шофьорът и един пътник. Шофьорът оставил две чанти на земята, след което открил огън по минувачите.

Трима души – двама израелци и французойка загинаха на място, а младеж на около 20 години бе тежко ранен и  настанен в болница, където по-късно почина. Той е работил като рецепционист в музея.

От името на българската еврейска общност изказваме своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите в Брюксел и съчувствие и съпричастност към ранените в Париж.

Организация на евреите в България „Шалом” остро осъжда тези недопустими и шокиращи актове на насилие срещу невинни граждани, извършени на 24 май 2014 г.: пред Еврейския музей в Брюксел, в който загинаха 4-ма невинни граждани - двойка израелски туристи от Тел Авив и двама служители на Еврейския музей и часове по-късно същата вечер на излизане от синагогата в парижкото предградие Кретей са били нападнати и пребити двама братя в традиционно еврейско облекло.

Организация на евреите в България „Шалом”, като неразделна част от световната еврейска общност, изразява своето възмущение и непримиримост срещу тези кървави прояви на омраза и насилие. Недопустимо е омразата и нетърпимостта към различната вяра и произход да бъдат повод за смъртта на невинни хора.

Уверени сме, че с действията си всички отговорни институции ще докажат своя професионализъм, за да бъдат наказани виновниците, а семействата на жертвите и ранените ще получат подкрепа, съдействие и морално удовлетворение.

За пореден път Организацията на евреите в България „Шалом“ изразява своето безпокойство от засилването на антисемитизма, ксенофобията, расизма и крайният национализъм в света и в България.

Призоваваме всички активно да реагират срещу проявите на краен национализъм, реабилитацията и възраждането на нацистки лозунги и политически програми от времето на Холокоста, както и опитите да се пренапише историята на Втората световна война.

Активните и категорични действия срещу всички прояви на насилие и омраза са гаранция са защита на общочовешките ценности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА