Last news in Fakti

3 Юни, 2014 13:18 1 514 0

Снимат риалити шоу за първите заселници на Марс

  • марс-
  • червената планета-
  • заселници-
  • колония-
  • полет-
  • риалити шоу-
  • холандия

Всички кандидати за участници са подписали договор за съгласие да прекарат остатъка от живота си на Червената планета

Земните жители, които искат да станат първите колонисти на Марс, засега нямат гаранция за полет до Червената планета, но потенциалните „марсианци“ вече имат шанс да станат тв звезди. Некомерсиалната холандска компания Mars One, която инициира международен проект за колонизация на Марс, е подписала договор с телевизионната корпорация Darlow Smithson Productions за заснемане на риалити шоу за живота на кандидат-космонавтите.

Според портала Space.com, форматът ще разкаже „човешките истории“ на желаещите да бъдат участници в мисията, ще показва техните тренировки и подготовката за евентуалния полет. Първите епизоди може да бъдат излъчени още в началото на 2015 г., въпреки че самата експедиция до Марс според проекта на компанията е планирана чак за 2025 г.

"През цялото време чувствахме нужда от информационен партньор, който да разкаже за нашия проект пред международна аудитория“, обяснява съучредителят и генерален директор Mars One Бас Ленсдорп. Според договора, тв компанията няма да има право да се намесва в случващото се, което е много важно за проекта. Медийното партньорство освен това може да донесе приходи, подпомагащи осъществяването на реалния полет.

Проектът Mars One, базиран в Холандия, има за задача около 2025 г. да осъществи пилотирана експедиция до Март. Четирима от участниците в проекта ще станат първите марсиански заселници и ще прекарат остатъка от живота си в „колония“, създадена за тях предварително на Червената планета.

Преди първия полет на човек към тази дестинация, от Mars One планират да пуснат няколко безпилотни апарати, за да изпробват техниката и да подготвят мястото за пристигането на хората. Марсоходът разузнавач трябва да се отправи към целта през 2020 г., а за 2022 г. са предвидени 6 товарни мисии.

Учени обаче смятат, че заселниците на Марс могат да се сблъскат със значителни трудности. Изследвания на радиационния фон на Червената планета показват, че за 360 дни полет дотам и обратно и 500 дни пребиваване на Марс човек ще получи такава доза облъчване, колкото астронавтите за цялата си кариера.

В началото на януари завърши предварителният подбор на участници за проекта. От близо 200 000 подали заявки са били селекционирани над 1000 претенденти. По-късно броят на кандидатите е бил намален на 705. В момента експерти провеждат интервюта с тях. Изискванията са желаещите да са навършили 18 години, да са мотивирани за постигане на целта, да са общителни, лесно да се адаптират към условията, да са любопитни и креативно настроени.

Всички кандидати са подписали документ, че са съгласни да прекарат остатъка от живота си на Марс. Заради това главното управление по делата на исляма в Обединените арабски емирства е публикувало фетва, забраняваща на мюсюлмани да участват в полета: от името на ислямското богословие проф. Фарук Хамада обосновава забраната с това, че пдобен полет при съществуващите условия представлява самоубийство.

Тв компанията Darlow Smithson Productions излъчва множество документални филми, посветени на Космоса. Сред най-известните е сниманата за Би Би си лента  "Нийл Армстронг: първият човек на Луната".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: