3 Юни, 2014 19:01 1 513 3

Великобритания затяга режима за пребиваване на чуждестранни студенти?

  • великобритания-
  • чуждестранни студенти-
  • университети-
  • дейвид уилетс

Има идея университетите да следят възпитаниците им да си заминават след завършването

Великобритания затяга режима за пребиваване на чуждестранни студенти? - 1
Британският вътрешен министър Тереза Мей

Великобритания може да затегне правилата за пребиваване на чуждестранни студенти в страната – има идея на колежите и университетите да бъде вменено задължението да следят възпитаниците им от други страни да напускат своевременно Острова след завършването на обучението си. Министърът на вътрешните работи Тереза Мей е заявила, че ежегодно в кралството остават хиляди млади хора, на които учебните визи са изтекли, съобщи „Дейли Мейл“.

По официални данни, получени в хода на мониторинга, във Великобритания всяка година нелегално остават около 100 000 чуждестранни студенти. Според националната статистика, 145 000 студенти от страни, непринадлежащи към Евросъюза, са пристигнали в Обединеното кралство през 2012 г. През 2013 г. Само 50 000 такива студенти са се върнали в родните си страни.

В момента висшите учебни заведения в Англия нямат юридически инструменти, позволяващи им да контролират движението на завършилите обучението си, обяснява британският министър на науката и висшето образование Дейвид Уилетс.

По думите му, ръководствата на ВУЗ-овете могат само любезно да помолят студентите да се върнат у дома или да се поинтересуват кога именно планират да си заминат и резервирали ли са си вече билет. Но те не носят „никаква юридическа отговорност да изпратят студентите на летището“, подчертава Уилетс. Според него, на университетите и колежите не бива да се налагат подобни обязаности. Министър Тереза Мей обаче е на обратното мнение и иска да ги застави да отговарят за завръщането на завършилите студенти по родните им места.

„Има предел на пълномощията. Ако студентът примерно е завършил своето обучение в края на юни, а визата му изтича в края на август, университетите нямат никакви азконни пълномощия да следи доскорошните си випускници до края на август“, коментира Уилетс.

„Според мен чуждестранните студенти идват тук, за да учат, и след това те трябва или да се върнат у дома, или ако имат съответното ниво на квалификация, да останат и да започнат да работят“, изтъква тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dimitar Dimitrov

    2 0 Отговор
    какво затягате вие Цигани пълно е с талибани и индианци при вас ще затягат смях ....
  • 2 Монго

    2 0 Отговор
    Студентите им са най-малкия проблем...
  • 3 S Bogomilov

    2 0 Отговор
    Тия се сетиха на края, че имат проблем...
Новини по държави: