23 Ноември, 2020 15:02 5 753 17

Киселото зеле пази от COVID-19

  • кисело зеле-
  • ферментирали храни-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • имунна система-
  • имунитет

Ферментиралите храни ни пазят от сериозни зарази

Киселото зеле пази от COVID-19 - 1
Снимки: Shutterstock

Клинични изследвания посочват, че консумацията на кисело зеле и ферментирали храни могат да ни предпазят от инфекция, както от сезонни грипове и настинки, така и от коронавирус.

Изследванията свързват консумацията на ферментирали зеленчуци с по-нисък риск от смърт от COVD-19, предава Дарик.

Клиничният гастроентеролог и учен д-р Антъни Хобсън обяснява, че червата - най-големият имунен орган са на първа линия в битката с бактериите и вирусите. „Ферментиралите храни са богати на пробиотични бактерии, което подобрява здравето на червата и имунния отговор на организма", категоричен е той.

Диетолозите отдавна твърдят, че богатата на плодове и зеленчуци диета може да предотврати хронични заболявания и дори да предпази от усложнения при инфекциозно заболяване.

Белодробният специалист д-р Жан Буске от Университета Монпелие във Франция е на мнение, че киселото зеле е много ефективно в борбата с COVID-19.

Киселото зеле пази от COVID-19



Изследване, публикувано в списание Clinical and Translational Allergy, установява, че страните, в които ферментиралото зеле е било неразделна част от храненето на хората, имат значително по-малко смъртни случаи от болестта. Буске и неговият екип от изследователи са се фокусирали основно върху смъртността в европейските страни, но също така са обърнали внимание и на Южна Корея, където традиционното ястие кимчи (друга разновидност на ферментирало зеле) е част от националната кухня.

Разковничето се крие в начина, по който коронавирусът взаимодействат с ензима ACE2. Този протеин се прилепва към клетките, разположени на повърхността на белите дробове и започва да образува джобове или малки отвори в органа. SARS-CoV-2 със своята агресивност има способността да отключва ACE2 рецептора и да навлиза в белите дробове. Ето как започва вирусът - SARS-CoV-2 нахлува в белите дробове и започва да прави свои копия.

Смята се, че когато се консумира кисело зеле в големи количества, това намалява нивата на ACE2 в организма, което ефективно затруднява навлизането на вируса. В допълнение, киселото зеле също има високо съдържание на антиоксиданти, а това има важна роля в подпомагането на имунната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    50 1 Отговор
    И шкембе-чорбата също. Само за чалгата не съм сигурен, но още се правят проучвания ...
  • 2 Комисар

    43 0 Отговор
    А ти другарю сложи ли бидона с киселото зеле ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анонимен

    36 0 Отговор
    А нещо за ферментиралото грозде?
  • 5 бунак

    4 4 Отговор
    блудкави мидии
  • 6 Гаргамел

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бен Хур":

    Ти па голям беЗСтрашник си бил бе!!!
  • 7 Булгарбаши

    23 0 Отговор
    Трепе яко вируси и всякакви патогени,като се изрежа здраво не издържат на газовата атака,чак и на мен очите ми се насълзяват.А сега малко по сериозно-най вероятно са прави в статията,но за зеле в саламура ,а не пълно с консерванти или варено.
  • 8 уау

    27 0 Отговор
    Кисело зеленце, трушийка, винце, ракийка, чесънче - елате вируси !
  • 9 Smooth Jazz

    23 0 Отговор
    Тази процедура с Киселото зеле и ракия за дезинфекция я прилагам всяка вечер ;)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ББ ГС

    10 0 Отговор
    И аз като колегата преди мен
  • 12 Бен Хур

    5 1 Отговор
    ОФФ Събина да взема да те мина..
  • 13 кико

    4 0 Отговор
    ..." ...Ракия с туршия от тъща ми , мария .." , ееееппаааааа и аз обожавам ракия с кисело зеле !!! Заредил съм бидоните и зелето е почти готово , туршията , също !!! Ето за това на село КОВИД нямаме !
    То , не само киселото зеле е еликсира , ами и многобройните лютеници,
    сладка, доматени консерви ! Бегай от тях бе Ковид ,немаш място при нас !!!
  • 14 Хасан

    4 0 Отговор
    Свинско със зели и греяно вино, гаранция-франция!
  • 15 ЮюююБряяя

    0 1 Отговор
    А зелето със свинско или постно?! Със ракия или вино?! Със споменуването на майките ви с добра дума или по нашенски?!
  • 16 бай Ой

    0 1 Отговор
    Също дамите дето плюят са по застрашени от ковида от тия дето гълтат.
  • 17 А пръднята

    3 1 Отговор
    от кисело зеле направо убива Covid19 повъздушно аерозолен път