21 Май, 2021 16:30 5 225 11

7 части от тялото, които може би не миете правилно

  • баня-
  • миене-
  • измиване-
  • тяло-
  • съвети-
  • правилно-
  • красота

Не забравяйте да миете лицето си преди лягане и след като се събудите

7 части от тялото, които може би не миете правилно - 1
Снимка: shutterstock

Нашата кожа е дом на 1,5 трилиона микроби, като някои от тях са вредни, а други важни за здравето ни. Затова е необходимо да измиваме някои от частите на тялото си всекидневно със сапун, а други да пропускаме, разказват от канала "Top Of The Tops" във vbox7.

Ето и кои са 6-те места от тялото ни, за които е важно да знаем как да почистваме.

Ходила

Те са едни от частите на тялото, които е важно да измиваме старателно. Много от нас пренебрегват ходилата, мислейки си, че те ще се почистят само от сапуна и водата, които се плъзгат по тялото ни. В тази област гъбичките, причиняващи „стъпало на атлета“, са често срещани, особено ако носите сандали или джапанки или не носите чорапи. Ето защо дерматолозите препоръчват да мием краката си със сапун и да ги търкаме с пемза всеки ден. Пространството между пръстите на краката ви също трябва да бъде добре почистено, без значение какви обувки или чорапи носите. За да избегнете разпространението на бактерии и микроби, трябва да измиете пръстите на краката си със сапун и вода и след това да ги изсушите внимателно с кърпа.

7 части от тялото, които може би не миете правилно
Снимка: shutterstock

Отзад на врата

Тази част от тялото ви често може да бъде топла и влажна, особено ако имате дълга коса или спортувате редовно. Тези фактори дават благоприятни предпоставки за развитието на телесни акари и бактерии. Можете да спрете тяхното разпространение, като ежедневно измивате тила си със сапун и ексфолираща гъба или мокра кърпа.

Слабини

Според дерматолозите слабините трябва да се измиват старателно всеки ден. Тази част от тялото ви има гънки, които могат да съдържат вредни бактерии, които да доведат до враснали косми, инфекции и неприятна миризма. Слабините са една от най-чувствителните зони на тялото ви, а най-ефективният начин за почистването му е чрез използване на нежен сапун и кърпа.

Под ноктите

Различни бактерии могат да се развият под ноктите ви, а честото миене на ръцете не винаги успява да ги премахне. Според лекарите, накисването на памучен тампон с топла сапунена вода и почистването с него ще премахне всички бактерии и мръсотии, които са невидими с просто око.

7 части от тялото, които може би не миете правилно
Снимка: shutterstock

Мийте косата си преди тялото

Използването на балсам за коса може да доведе до дразнене на кожата и поява на акне по тялото ви. За да избегнете това и да премахнете остатъците от балсам и шампоан от кожата си е важно да следвате следните стъпки: Нанася се шампоан, изплаква се, нанася се балсам, измива се тялото и след това се изплакват едновременно косата и тялото.

Очи

Измиването на очите със сапун не е добра идея, защото може да навреди на роговицата и склерата на очите. Безопасен начин за почистване на клепачите и миглите е използването на бебешки шампоан без аромат. Смесете около половин чаена лъжичка шампоан в чаша топла вода и потопете мека кърпа в сместа. Внимателно разтрийте клепачите си с кърпата и ги изплакнете с вода след това.

Лице

Измиването на лицето преди да си легнете е едно от най-важните неща, за да имате красива кожа, дори и да не използвате никакъв грим. През деня кожата се замърсява от изпотяване и естествено омазняване, от въздуха и фините прахови частици в градската среда. Затова вечер трябва да премахнете всичките тези натрупвания и да заспите с чиста кожа. Също толкова важно е и миенето на лицето сутрин. През нощта бактериите от възглавницата ви могат да се преместят върху кожата на лицето ви. Дори и да почиствате или сменяте възглавницата си често, сутрешното измиване на лицето е добра практика, с която е хубаво да свикнете. Бактерии от слюнката и такива от естественото омазняване на косата ви лесно се пренасят върху лицето и в очите ви.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво SX1.6

    18 1 Отговор
    Много поучително статия за аборигените населяващи територията.
  • 2 Гърга Питич

    15 0 Отговор
    Ей Милено Трачева, я кажи как да си измия пилето когато ми е станало на кокал???

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Брендица

    2 2 Отговор
    Спазвам ги отдавна, с изключение на това с кърпата. Мия си лицето цялостно и определено има значение за кожата преди лягане това упражнение. Крем за кожа никога не съм ползвала, защото нямам нужда.
  • 4 Доц Катърова

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гърга Питич":

    Срещу куронавирос препоръчваме 1- таблетка дневно хранителна добавка вагинакс
  • 5 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гърга Питич":

    Споко, коментар доц катърова😂 е мой

    Коментиран от #7

  • 6 А коя е седмата част?

    5 0 Отговор
    В заглавието са седем, а е писано само за шест? Май най-важната сте пропуснали или ви е досрамяло, а? 😄
  • 7 Проф Курогане

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брендица":

    Разбрах, разбрах. А ти разбра ли?

    Коментиран от #9

  • 8 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    От кога,рубриката...нямам думи,се премести в Любопитно?
  • 9 Брендица

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Проф Курогане":

    Не ми трябва да разбирам. Направила съм си читав коментар по статията
  • 10 Хихихи

    3 1 Отговор
    За газона нищо не написа Миленче. Имаше една песен на групата Анална конвулсия - Роден без г*з...
  • 11 Милена

    3 2 Отговор
    Аз мисля, че са упуснали гърдите. Моите са чашки D и по някои път се потя о лепнат.