Един празник не може да мине без пълни чаши и наздравици. Дори в делничните дни. Прекомерната консумация на алкохол е вреден навик, който трябва да бъде изтръгнат възможно най-скоро. Иначе той може сериозно да навреди на черния дроб и да се стигне до животозастрашаващи заболявания като цироза, рак и други проблеми. Ето защо е важно да ограничите консумацията на алкохол, ако сте свикнали да надигате чашката повече от необходимото, пише actualno.com.
Все пак учени от китайския университет в Джилин откриват начин за възстановяване на черния дроб. Те провеждат експеримент с мишки и откриват, че макар черният дроб да бъде увреден заради прекомерна консумация на алкохол, той може да се възстанови. Китайците разбират, че вещества, наречени лактобацили, които са част от ферментиралите млечни продукти и пробиотиците, оказват положително влияние върху чревната флора и черния дроб. Веществата лактобацили могат да бъдат намерени в кефира, заквасената сметана, меките сирене, изварата, киселото мляко, ферментиралото мляко. Те са част от пробиотиците, които благоприятстват здравето на червата и укрепват имунната система.
В изследванията е установено, че те подобряват имунитета на лигавицата и метаболизма на черния дроб. В проучването за установяване на това дали черния дроб може да се възстанови след употреба на алкохол са използвани мишки, на които е даван алкохол в рамките на 8 седмици. През последните две седмици от проучването мишките са получавали гранули с лактобацили и са били на високомазнинна диета. В гранулите е имало и мляко на прах, суроватка на прах и други.
Според резултатите от изследването, заради консумацията на алкохол лактобацилите намалели, а киселинността на червата се понижила. Имало е растеж на патогенни бактерии. Въвеждането на специалните гранули в менюто на мишките допринесло за възстановяване на чревната флора, понижено трупане на мазнини и облекчаване на възпаления черен дроб. Появил се пробиотичен ефект като положителните бактерии в червата се увеличили за сметка на отрицателните. Освен това се понижило нивото на липополизахарид, свободни мастни киселини и малодиалдехит в черния дроб.
Заключението на китайските учени е, че лактобацилите намаляват натрупването на мазнини в черния дроб, както и възпалителните процеси в него. Това проучване би могло да бъде основа за създаване на лекарства за лечение на заболявания на черния дроб. Освен това се знае, че ферментиралите млечни продукти съдържат вещество, което помага да лечение на черния дроб при прекомерна употреба на алкохол. Разбира се, не е нужно да се стига до това да имате проблеми с органа. За целта може да ограничите алкохолните напитки от менюто си.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гаглей
17:49 24.10.2021
2 Пич
Коментиран от #5
17:55 24.10.2021
3 КИТАЕЦ ОТ БАЗАР ИЛИЕНЦИ
18:00 24.10.2021
4 цун кай го
18:19 24.10.2021
5 Оня
До коментар #2 от "Пич":
Ключови думи:компетентни,журналисти.това са неща несъвместими с ,,факти,,18:30 24.10.2021