Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 19:57 15 851 6

Лекар съветва как да свалим високото кръвно без лекарства

  • кръвно налягане-
  • високо кръвно-
  • лекарства-
  • сърце-
  • лекар

Шведски лекар посочи кои са нещата, които помагат трайно да се свали високото кръвно

Лекар съветва как да свалим високото кръвно без лекарства - 1
Снимка: Shutterstock

Шведският лекар Матс Халдин говори за начините за понижаване на кръвното налягане без лекарства. Думите му са цитирани от изданието Expressen.

Специалистът припомня, че оптималните показатели на кръвното са 120/80 . Такива стойности обикновено се наблюдават при млади и здрави хора.

За нормална горна граница се счита за 140/90. В случай, че показателите достигнат повече от 140-160/90-100, трябва да вземете незабавни мерки за сваляне на стойностите, пише zdrave.to.

Упражнения с умерен интензитет, намаляването на нивата на стрес, качественият седемчасов сън, редовното хранене и отказването от тютюнопушенето и пиенето могат да помогнат за поддържане на кръвното налягане в рамките на приемливите стойности.

Халдин съветва също така да ходите поне половин час на ден, извървявайки поне десет хиляди стъпки на ден. Крачкомер ще ви помогне да проследите дейността си.

Освен това той препоръча ограничаване на преработените храни и наситените мазнини, както и намаляване на размера на порциите, тъй като има връзка между наднорменото тегло и хипертонията. Най-добре е да се придържате към средиземноморска диета, като в менюто ви трябва да се използва зехтин, боб и леща, риба, зеленчуци и плодове.

Спазването на тези съвети може да помогне да се избегнат опасни състояния като инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, деменция и други, подчерта Халдин.

Британските специалисти препоръчват също танци, бързо ходене, тенис и градинарство за намаляване на кръвното налягане, тъй като тези видове физическа активност насищат организма с кислород и карат сърдечно-съдовата система да работи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д р Вирхов

    18 3 Отговор
    Сваля се само с водка Мери Джейн,или само сГанджа без водка.
  • 2 Георги

    24 2 Отговор
    Благодаря за хубавата статия. Високото кръвно е гадно , особено ако имаш и прескачане на сърдечния мускул , направо се давиш. Спорт , свеж въздух , плодове и това е.
  • 3 Рошко

    14 3 Отговор
    На 200%този е антиваксър, за да дава препоръки без лекарства как да си оправите кръвното, ашколсун
  • 4 Ники

    5 6 Отговор
    Дрън дрън че пляс
  • 5 оня с магарето

    10 0 Отговор
    10000 крачки преди или след като разнеса пощата?
  • 6 Гост

    2 1 Отговор
    Много учети и много и%бети