16 Декември, 2021 12:38 1 830 31

Д-р Илиев: Разпространението на Омикрон е както на морбили при липса на ваксинация

  • д-р аспарух илиев-
  • омикрон-
  • разпространение-
  • морбили

Специалистът добави, че се намираме в критичната фаза на заболяването, като другата зима се очаква да има значително облекчаване от вируса

Д-р Илиев: Разпространението на Омикрон е както на морбили при липса на ваксинация - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Основно данните, свързани с по-лекото протичане на новия вариант на коронавируса Омикрон, идват от Африка. Не е ясно обаче дали наистина вариантът е по-безопасен или хората там имат изграден имунитет. Това каза в ефира на „Твоят ден” д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксинацията. По думите му има доказани случаи на хора без имунитет, които изкарват вируса тежко.

„Рискът от заразяване с Омикрон при преболедували хора също е много висок. В момента новия вариант на коронавируса се разпространява със скорост, наподобяваща тази на разпространението на морбили при липса на ваксинация. Много бързо. Европа засега успява да го ограничи в гнезда, България също се справя добре. Омикрон лесно може да бъде доказан, дори и без секвениране като сравнително рано може да бъде маркиран, че идва в страната ни”, обясни той.

Специалистът добави, че се намираме в критичната фаза на заболяването, като другата зима се очаква да има значително облекчаване от вируса. До тогава обаче контролът не бива да се изпуска.

„Голяма част от наложените мерки не се спазват качествено. Говоря за носенето на маски, избягване на събиране на големи групи хора, проследяването на сертификатите. Само спазване на ограниченията обаче може да ограничи разпространението на коронавируса”, каза още д-р Илиев.

Д-р Аспарух Илиев беше категоричен, че ключов елемент за справяне с Омикрон е поставянето на трета бустерна доза от ваксината. „Не е късно и неваксинираните да започнат своя ваксинационен курс”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    71 3 Отговор
    Едни и същи платени мекерета д-ри !
  • 2 Раданч Татлъту

    44 2 Отговор
    Ахххх, Аспарухчо!Как въртиш мъжката на спринцовката дръжката!💉💉💉🤡🥳👍
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Морбил

    57 3 Отговор
    Е ми няма да се ваксинирам !

    Коментиран от #5

  • 5 Раданч Татлъту

    5 20 Отговор

    До коментар #4 от "Морбил":

    А кво ша правиш ти зимъска,когато морбил те заблъска?🙉☠🙉🤡🥳
  • 6 Лост

    35 1 Отговор
    Не е късно лаборантите да вземат друг курс. На някой починал ваксиниран, роднините може да им покажат курса с песента-"Стълба към небето".
  • 7 КОКО

    49 0 Отговор
    "Голяма част от мерките не се спазват...."
    А заразените намаляват?
    Аспарухчо! Опитате се в собствените си лъжи!
    НЯМАТЕ ЛИ МОРАЛ БЕ ХОРА!
    СЪУЧАВСТВАТЕ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД!

    Коментиран от #11

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    30 2 Отговор
    Омикрон ще създаде много проблеми на англоговорящите,защото той ще направи ""сплитово"" заразяване на ""дупчените"" срещу "Делта"!Заразявайки ги ще докара другите тежки варианти,предшествали го.Съвсем безобиден е за всички,като мен,които имаха смелост да посрещнат "НЕЩОТО"!На тях им желая весели Празници!Лично,аз с ""примитивното"" си-Не ПросТТТфесорско мислене ,очаквах това развитие на Нещата....Бях ви споминал случайно ,че англосаксите ги чака.....Много преди да се появи,нали ваксиниран1403.....
  • 9 ЕВРО НЮЗ

    43 0 Отговор
    Имам само един, АМА ЕДИНСТВЕН въпрос към специалиста.. .. ..... Защо цялата армия от производители, дистрибутори и рекламни агенти са защитени от съдебно преследване....????
  • 10 Стига!

    24 0 Отговор
    Благодаря - Не.
  • 11 Лост

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОКО":

    Обаче ни говори и за другата зима.

    Коментиран от #15

  • 12 Механик

    45 0 Отговор
    ма не съ знае, ама може би, ама може да е леко, освен ако не е тежко, за сега е добре, понеже не е зле, щото Южна Африка, ма може да не от там, обаче маски, понеже ваксини, щото бустери, евентулано догодина ..... Изказване в стил дойчевеле. По това ще ги познаете. Много думи, съдържание нула и призив за ваксиниране.

    Коментиран от #14

  • 13 нннн

    32 0 Отговор
    Вирусът "Илиев" пак се появи. Явно обича да го псуват.

    Коментиран от #17, #23

  • 14 ЕВРО НЮЗ

    31 0 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Не съм юрист, но ми е интересно предвижда ли нещо закона за лица рекламиращи, разпространяващи и подтиващи към употреба на препарати вредни и опасни за човешкото здраве. ???
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пипи Чорапчето

    27 0 Отговор
    Спомням си миналата година точно по това време.
    Същите приказки едно към едно вървяха за Делта-та... който не вярва, архивите са живи;) Пак беше "драматично, страшно, светкавично..."
  • 17 Копипасте

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "нннн":

    Явно има тате, мама, тъща, чичо, леля, вуйчо ....... на високо място, за да му се кланят на тоя "Господин за един ден" чак толкова пернатите та и да му четат и копипействат блясъците във Фейс-а, ако разбира се не е някакво ФАКЕ щото и такива сме виждали да "цъфват" от НИЩОТО и пак там да изчезват такива дразнители за гледане, четене, кликане на +/- .....!
  • 18 Кочо

    22 0 Отговор
    То от тези платени и продажни мекерета нормалните доктори не могат да кажат че са такива! Чуеш ли в медиите някой да се титулува доктор и да почва да плаши и ужасява вече знаеш, че става въпрос за мошеник! Истинския лекар лекува и тялото и душата, окуражава, успокоява, а тези жалки твари за пари са готови да обезумят цилокупния народ! Би трябвало никой да не им вярва, но когато мозъка е увреден от прекомерно гледане на коронавирус-новини и продажби ТВ резултата е страх и ужас!

    Коментиран от #19

  • 19 Копипасте

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кочо":

    Направо ми липсват ония тримката от Светата Троица - Мутафчийски, Кунчев, Кантарджиев с дишанията /демек брифингите/ им всеки четвъртък от 10.00ч. по всички ТВ! С генерала в черно с лъснато кубе по средата бяха много впечатляващи! Обаче "На прощаване" Бойко им разтури добре платената софра!
  • 20 Ооофффф тенкУ баба

    12 0 Отговор
    Добре, че не му показахте сатанинската физиономия на тоя. Вирусчето някак си ми изглежда по-поносимо за гледане.
  • 21 ....

    20 0 Отговор
    Колкото повече такива пишат лъжи, толкова повече се убеждавам, че това е цирк. Никога няма да се включа в този експеримент.
  • 22 Историята

    11 0 Отговор
    "Разпространението на Омикрон е както на морбили при липса на ваксинация" - С тази разлика, че за морбили има сигурна ваксина, а за Омикрон е "Нещо си"
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Смех

    13 0 Отговор
    само че д-р Илиеф да вземе да погледне към африка и да се посъветва с колегите си там защото там мегатрон вече приключи...
  • 25 Веселазасмяна Тодорова Чанлиева

    5 0 Отговор
    Аз съм професорка по всичкология и мога да ви кажа че омикрон е много лош, гаден, подъл и мазен вирус. Като се заразиш и не можеш да ходиш до тоалетна и направо цапаш гащите, а после кой ще ги пере не знам. Заради вирусът децата минават в дистанционно обучение и се научават да сменят каналите на телевизора с дистанционно.
  • 26 mi6osp

    1 2 Отговор
    Появиха се хипотези, че щамът Омикрон е лабораторна разработка. Учени, които владеят технологии на сглобяване РНК на вируси, са вкарали във веригата на К-19 всички известни съществени мутации от вариантите Алфа, Бета, Гама, Делта плюс несъществуващо досега звено от три аминокиселини, чиято роля е съществено да бъдат намалени вредните ефекти от заболяването. Идеята е да бъде спряна епидемията. Но както показва досегашната практика със синтезирани вируси, резултатите се различават от предвижданията.
  • 27 Здравец Ручейски Делибозов

    6 0 Отговор
    Този омкирон много опасен станал затова препоръчвам да носите маски и каски пък може и торба на главата като Торбалан Симеонов Иванов който е шеф на Кинче Кривошапкова която познава Кирка Градинарска която е съпруга на Крачун Паранкинов Първулов който познава Курти Лападуди а той познава Къдрин Дъртаков.
  • 28 Молааааа...?

    3 0 Отговор
    У Африката ваксинацията е доста по-зле от у нас.Отде тия с имунитет без ваксини?????Абе едни стана милиардери за сметка на по-"хинтелигентните" евреи и "бели" държави,пък у Африката щото били бедни и просто,му намерили цаката по природния и естествен начин!
  • 29 Хан Аспарух

    5 0 Отговор
    От ваксината за морбили колко дози трябват,през колко време.
    Разболяваш ли се,разнасяш ли заразата,леко ли караш морбили.
    Препарата го пробутвате като ваксина те били 2 дози,другите 1 или 2 бустери.
    Колко хора загиват годишно от грип?
    Там ваксината е годишна,не е задължителна и не ти искат сертификат.
    Защо човек убоден с нещо можещ да се зарази и пренася заразата,има официален документ че може да го прави навсякъде.А здрав трябва да доказва че е здрав през 48ч. с тестове?
    Ако това нещо работеше и човек не може да се зарази или поне да не предава заразата,мямаше да има нужда от принудителни деиствия опашките щеше да са огромни от желаещи.
  • 30 Барабанчик

    2 0 Отговор
    Аз пък ще поплача. За Аспарухчо ш порева. Що никой не го похвали? Въпреки пенисовидната му физиономия той знае таблицата за умножение и проф. Витанов го посочил за свой заместник. Очаквайте Аспарухчо да докаже че 2+2=5
  • 31 Ами ...

    2 0 Отговор
    Лаборант.