25 Декември, 2021 10:32 1 097 11

6000 са дарили безвъзмездно кръв във ВМА през последната година

  • дарили кръв-
  • безвъзмездно-
  • вма-
  • последната година

Повече от половината дарители – 3200, са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования

6000 са дарили безвъзмездно кръв във ВМА през последната година - 1
Снимка: ВМА

Центърът по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия празнува днес 28 години от създаването си. Близо 6000 са кръводарителите през отиващата си 2021 година, съобщават от болницата. Повече от половината дарители – 3200, са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования.

Кръвният център има незаменима роля при критични условия, доказана през годините, затвърдена и в настоящата пандемична ситуация.

"Вече 2 години работим при тези условия. Искам да благодаря на колегите за смелостта, която демонстрираха в началото на миналата година, когато неизвестните пред нас, свързани с този вирус, бяха много. Въпреки това, ние продължихме да работим, включително и с нашите обилни екипи", коментира проф. Румен Попов, ръководител на Кръвния център на ВМА.

Той благодари на всички, които въпреки извънредната ситуация, продължават да помагат на ВМА в битката за човешкия живот.

В Центъра по трансфузионна хематология не отчитат отлив на желаещите да дарят кръв. Най-силни през последната година за центъра са били месеците април и септември, когато са регистрирани и най-много кръводарители, съответно: 669, от които 298 военнослужещи, и 777, от които 492 са дарителите от частите на Българската армия.

Центърът по трансфузионна хематология запазва стратегическата си роля не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, помагайки при нужда и на пациенти от други болници в страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    7 0 Отговор
    Дарили са дръжки!Тъмнозелените си продават кръвта.🐵🤡🥳👍

    Коментиран от #5

  • 2 НЯКОЙ ДА ,НЯКОЙ НЕ

    7 0 Отговор
    Мафията с кръв в София има над 20 годишни корени … тарторите изкарват по 3-10 хиляди лв на ден ,а дилърите пред кръводърителната взимат по 100-1000 лв на ден . Това са хора от ромски произход и без образование . Продажбата на кръв е предимно от наркомани без хепатит и спин ,както и ромска … това е язва за обществото ,НО НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ! ДА ВИДИМ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ОБЪРНЕ ЛИ ВНИМАНИЕ …. надали…

    Коментиран от #6

  • 3 Рошко

    5 1 Отговор
    От чипирани с 3-ти бустер взимат ли

    Коментиран от #8

  • 4 Българин

    10 0 Отговор
    Освен циганите даващи срещу заплащане на нуждаещи се, има и много доброволни дарители, които го правят защото знаят, че има нужда. На тези безкористни дарители да им пожелаем здраве и живот !

    Коментиран от #7

  • 5 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Вярно е, но като имаш нужда плащаш, щото близките ти ще умрат. Аз давах два пъти, щото можеш само веднъж на два месеца и десет пъти купувах кръв.Държавата е абдикирала от кръводаряването. Едно време, като вземаш шофьорска книжка , трябваше да кръводаряваш, отделно в казармата беше пожелание, под строй.
  • 6 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "НЯКОЙ ДА ,НЯКОЙ НЕ":

    Не е язва, а пазарна икономика. Има търсене, има и предлагане. Често виждах роднини да плачат пред кръвопрелитените центрове, защото им искат определена кръвна група и не могат да я намерят. Касае се за човешки живот.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    БРАВО ти си ИСТИНСКИ ЧОВЕК БЛАГОДАРЯ
  • 8 681

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    От ваксинирани не взимат кръв за лечение с плазма на заразени с ковид. Сами си правете изводите.
  • 9 Анонимен

    0 0 Отговор
    На 6 месеца, т е, два пъти на годината роми продават кръв на черно, 3 х 150,450,но пада до 80 х 3, 240 лева, а що не дават от полицаи, пожарникари, здрави мъже са, а сега има много млади момичетаи от поделения също. Тя може и да е над 150 лева, а те виждат родата че си на зор и те изнудват, не само парично, а и с отлежало от много години. Вълчи живот. Пазете се, бъдете здрави. Това е богатство, че и днешните лекари те гледат у ръки.
  • 10 Анонимен

    0 0 Отговор
    По соца зле, но кръвни бланки безплатни. Нашият 0 група спаси два живота, на едно българче и турче, а днес плащаме. Лекарката извика мен, може ли тъй като е хубава група да даде и. Някои живеят не аз, а др по зле и ит живковото, а следваше да е обратното. Да те е срам да кажеш че си булгар
  • 11 Истината

    0 0 Отговор
    Рома не хваща ковид ни казаха на гробищата. ПогребвХме млада и те копаха. Нас ковид 19 не хваща. Те са кръводарители, но ти искат пари. Прави са че искат пари, с 160 лева за 12 месеца бихте ли вие далипо 80 х 2,160. Нищо не са 160 лева. Ама жената с бебето чака големите 80 лева.