Last news in Fakti

6 Юни, 2022 19:41 1 168 2

Драстично увеличение на възпаленията на средното ухо при децата

  • отит-
  • при децата-
  • заболяване-
  • възпаление на ушите-
  • исул

Зачестяват случаите на антибиотична резистентност при тези заболявания

Драстично увеличение на възпаленията на средното ухо при децата - 1
Снимкa: Shutterstock

През последните няколко седмици има драстично увеличаване на заболеваемостта от остро гнойно възпаление на средното ухо при децата, което е необичайно за това време на годината. Някои от малчуганите се лекуват амбулаторно, но има и доста дечица, за които се налага да бъдат приети в болница. За това алармира д-р Иглика Станчева от Детското УНГ отделение на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тя уточнява, че в момента всички места в него са запълнени.

Според д-р Станчева, две са основните причини:

Цялостното отпадане на противоепидемични мерки, което е нормално да доведе до повишаване на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, тонзилити, ларингити.

Продължителната употреба на една и съща защитна маска и неправилното ѝ съхранение, което води до развитие на патогенни бактерии.

“Децата се върнаха към нормалния си ритъм на обучение – посещават детски ясли, градини, училища. В един затворен детски колектив вероятността за заразяване е по-голяма”, коментира специалистът.

Тя обръща внимание и върху друга, много по-тревожна тенденция: зачестяват случаите, в които детските отити се оказват резистентни на традиционната антибиотична терапия. “В момента в отделението имаме няколко такива дечица. Това, разбира се, се е случвало и преди, но много рядко, докато сега е почти ежедневие”, уточнява д-р Станчева.

УНГ специалистът съветва родителите, ако забележат че детето има хрема, която не преминава, болка в ушите, повишена температура (не е задължителна), да потърсят лекарска помощ. По-мъничките, които все още трудно могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отказват да се хранят, по време на сън се събуждат с плач, забиват главичка във възглавницата, пипат или дърпат ушичките, понякога е възможно да имат и повръщане. Усложненията от отитите, макар и не много чести, могат да доведат до сериозни проблеми, сред които и необходимост от пробиване на тъпанчето, както и хирургична намеса, предупреждават лекарите в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само напомням

    5 4 Отговор


    След "напълно безопасните" ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИ, за които никой не иска да носи отговорност, всички заболявания драстично се увеличиха.




    Коментиран от #2

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Само напомням":

    Масовата ипохондрия напредва с бързи крачки.... Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези МАНИПУЛАЦИИ, защото друго не могат да измислят, тъй като съвременната медицинската и фармацевтична мафия са СЛУГИ НА САТАНАТА...