Last news in Fakti

1 Юли, 2022 21:11 4 025 24

Проверка на здравните власти: Шеф на държавна болница получил близо 1 млн. лв. за три години

  • здравни власти-
  • проверка-
  • болница-
  • шеф-
  • 1 милион лева

85% от изплатените възнаграждения по граждански договори са изплащани на директора на "Св. Екатерина". Или това е по около 200 хиляди лева годишно

Проверка на здравните власти: Шеф на държавна болница получил близо 1 млн. лв. за три години - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Директор на столична болница неправомерно е получил близо 1 милион лева за изминалите три години. Това показва проверка на здравните власти. Според здравното ведомство става дума за проф. Генчо Начев - ръководител на столичната "Св. Екатерина".

85% от изплатените възнаграждения по граждански договори са изплащани на директора на "Св. Екатерина", съобщиха днес здравните власти. Или това е по около 200 хиляди лева годишно. Сред другите констатирани нарушения са липса на система за финансов контрол, както и прескачане на процедурите за обществени поръчки при закупуване на медицински изделия. В отговор директорът на "Св. Екатерина" заяви, че откакто е поел ръководството болницата е имала дълг от 10 милиона лева, а към момента здравното заведение няма и една стотинка просрочени задължения.

В периода на проверката - от 2019-та до април 2022-ра - 85% от всички изплатените суми по граждански договори в "Св.Екатерина" са изплатени на директора - проф. Генчо Начев, показва проверката на Министерство на здравеопазването. Или това са суми между 100 и 300 хиляди лева годишно, разказват от Нова телевизия.

"Общата сума е 952 000 лева. Тези граждански договори са сключени за извършване на медицински услуги, ръководител на екип за извършване на операции на пациенти със сърдечни заболявания, направили избор на екип. Той е гласувал сам за себе си за сключването на тези договори", заяви доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър.

Тези възнаграждения са взимани отделно от заплатата на Начев като ръководител на лечебното заведение. "Средно месечно е получавано 22 хиляди по тези граждански договори, докато основната месечна заплата е била 1 700 за началник на клиника или директор", посочи Пандов.

В писмо до медиите проф. Начев заяви, че посочените суми са средства от пациенти, които му имат доверие и изявяват желание да ги оперира. Като за тази дейност има разрешение от министъра на здравеопазването и всичко е съобразено с изискванията на наредбата за достъпа. По думите му болницата се управлява според правилата и няма пресрочени задължения, но все пак пожелава успех на новото ръководство.

От здравното министерство обаче не дадоха отговор ще бъде ли сменен от поста. "В медиите има една масирана кампания за елитните качества на редица лекари, включително и проф. Начев. Тук ние не коментираме дали са елитни лекари, колко са доволни техните пациенти, а какви са като ръководители на лечебни заведения. За кадровите промени ще бъдете своевременно информирани", заяви здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова.

Сред другите проверени лечебни заведения с открити сериозни нарушения е и болницата в Сливен. През февруари родители сигнализираха, че малки деца са държани вързани часове наред. Проверка 3 месеца по-късно показва, че практиката продължава.

"През деня децата, които са "фиксирани" са само тези, на които им се правят вливания. Вечерта се връщат инспекторите и отново откриват отново децата вързани по този начин. Измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение", потвърди Пандов.

Общо направените проверки в лечебни заведения у нас са 64. Нарушения са открити и в други болници, като част от тях ще бъдат дадени на прокуратурата, съобщиха здравите власти. От одита става ясно и че към днешна дата задълженията на държавните болници възлизат на 600 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооооо

    45 3 Отговор
    Как, бе? Сериозно? Това май само правителствата не знаеха :) Всички пациенти страдаме от това... ама на кой му пука от държавните калинки!?!?!? На НИКОГО! Те си уреждат добри болници, добри лекари и безплатни лечения! Дано горите в ада за да има отмъщение за всички погубени животи от държавни калинки и пропаднали индивид наричащи се "лекари"!

    Коментиран от #8

  • 2 Изумен

    33 1 Отговор
    Алчност, братче...
  • 3 Ехаааа

    36 2 Отговор
    Само констатации... затворете го за години и всички, които са виновни за това,и следващите ще си помислят преди да извършат нещо...и кой къде е блял 3 години ......, конфискувайте им имуществата

    Коментиран от #9

  • 4 Зззз

    40 1 Отговор
    Този има и бизнес ,а най важното, че е лекар и вижда колко е човешкия живот,та още ли паре мутрябват ,мале то бива алчност ,бива ама толкова небива. Тартюф и Венецианския търговец в едно.

    Коментиран от #14

  • 5 Красимир Петров

    41 1 Отговор
    От няколко години се знае,че Начев е корумпиран и източва касата.Няма служител на болницата който да не знае това.Трябва истинска сеч в здравната система.
  • 6 ex ВИСаджия

    11 0 Отговор
    Застраховайте при нас, холдинга е има власт! 👍
  • 7 Изгонете търговците Рекетьори от

    23 2 Отговор
    Болниците!! Оставихте си Правителствена болница, а бедния народ Мре!!!! Проклета Бяла мафия!!!
  • 8 мммда

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "ооооо":

    И после нямало пари за ремонти, оборудване и заплати. Тоя е директно за забрана на всякакъв вид лекарски права и заемане на подобни постове. Да заминава за Германия да види как я карат там майм-уните.
  • 9 Имал разрешение от МЗ

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ехаааа":

    Как иначе без височайше благоволение. Колкото осъдиха всичките "герои на нашето време". Или.калпав.закон, или услужлив прокурор, който не носи отговорност за действията си. Иначе казано - всичко е законно. Най-много да стане още по-богат след дело в Страсбург.
  • 10 Сатана Z

    13 2 Отговор
    Няма бг доктор,който да е заминал в чужбина на работа,защото там ги следят под лупа как си изпълняват задълженията. Ако нарушиш лекарската етика и ти отнемат лиценза си свършен,с години не можеш да си възстановиш правата.И за санитар няма да те вземат.В БГ е друга бира,те ти казват колко струва ,а ти плащаш по веригата като поп.Нали Киро щеше да бори корупцията ? Трябва да започне от Бърза помощ,които взимат пари на ръка при посещение от клетите роднини на болния.



    Z

    Коментиран от #13

  • 11 Хъъъм

    10 1 Отговор
    Значи когато ги бият, държавата е зад тях, но когато трупат безбожни приходи всичко е точно. Трябва бой и то от народа. Понеже няма държава.

    Коментиран от #15

  • 12 Иван Грозни

    10 1 Отговор
    Генчо, язък ти за авторитета! Ама то си личеше от сладкодумието ти, че симпатизираш на Боко. А той си затваряше очите. Това се нарича образован интелигентен електорат. Крадяло се е на вкяко ново и в всяка област от структурите на държавата. Много крадци, около 20% от гласопадавателите. Целия електорат на Тиквуний.
  • 13 В твоя пост толкова

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    tъпотии че не е истина.
    Първо, в чужбина има доста български лекари. Взимат добри пари, гледат си работата и са доволни. И стават все повече а в България все по-малко
    Второ, ти как искаш един лекар да работи? Един лекар или монтьор или шофьор, всички те работят според условията в които са поставени. Професорът е намери неква врата в закона и лапа яко и то законно.
    Както и оня Балтов, и той с десетки хиляди месечна заплата, и също законно.
    Докато не сменят правилата и не реформират винаги ще се намират такива пиявици.
  • 14 Тоя да прави пари само от

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Зззз":

    операции, с мед да го намажеш.
    Обаче той повечето пари прави като директор.
  • 15 Tъpanaре!

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хъъъм":

    А кого бият?
    Бият ония на по две хиляди лева заплата, до тоя не можеш да стигнеш.
    И понеже ги бият то затова не останаха доктори.
    След пет години ще ходиш при врачкаат да те лекува.
  • 16 Омерзен

    15 1 Отговор
    Истинските престъпници са тези, които превърнаха здравеопазването от социална в търговска дейност. Всичко друго е следствие. Срамота е в 21 век, страна от ЕС да събираме капачки за лечение на деца и все още да сме единствената държава в Европа, която продължава да няма дори един медицински хеликоптер. Превърнаха докторите в търгаши и бюрократи. Хората от немай къде тръгнаха пак по врачки и баячки, щото тая система е по-смъртоносна от надрусаните и пияните шофьори по пътищата. Лекар със 100 тапии може да те убие по-сигурно от всяка болест, само за да изкара някоя пара по някаква пътека или фарма промоция. Отделно затритите отделения и болници и трагичното състояние на все още работещите.
    Това е геноцид над всички ни! Системата се крепи на хора от старата школа вече пенсионери и на млади идеалисти все още недостатъчно отвратени от системата, за да я напуснат.
  • 17 Лост

    4 0 Отговор
    И как си го изградил този авторитет.Сигурно с държавни пари и държавна помощ.Направи си болница тогава.
  • 18 ЧАПАЕВ

    6 3 Отговор
    АКО РИТА ТОПКА, ФУТБОЛИСТЧЕ - МОЖЕ ДА ВЗЕМА МИЛИОН ЗА ТРИ ГОДИНИ. А АКО СПАСЯВА ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ, ТОВА Е НЕРЕДНО?
  • 19 Нов

    2 0 Отговор
    Само 600 000 лв дългове на лечебни заведения. Те изхарчиха повече от това за "ваксини" за доброзорна вакситаназия. Да бяха платили тези дългове с новите дългове.
  • 20 Запознат

    3 3 Отговор
    Избор на лекар или екип от специалисти при операции, е напълно законно. Има фиксиран таван на цената, която заплаща пациент, който желае доктор Х да го оперира. До 500 лв е за избор на лекар, а до 900 лв е за избор на екип. Пациентът попълва заявление, с което вписва желанието си и се подписва. Освен това, няма нужда от граждански договор в този случай. Цитираният кардиохирург работи в, съответно ръководи болницата и има право да оперира, би трябвало да е включен за работа по клинични пътеки . Почти всички шефове на болниците работят по клинични пътеки. Не разбирам каква е драмата в случая. Освен, че сумата е космическа, иначе е законно. Особено ако е документално оформено според изискванията.
  • 21 Един

    2 0 Отговор
    Хайде малко да се ограмотите и след това да пишете, а? В Чл. 24а и чл. 24б от Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ супер ясно е регламентирано точно това. Напълно законно е. Не коментирам моралната страна на нещата, и други подобни, а само това, че изборът на лекар или медицински екип е облечено в закон. Ни най - малко не защитавам цитирания професор, даже не харесвам арогантното му поведение, но в този случай говорим за законност или не.
  • 22 квя

    7 0 Отговор
    Проблемът е комплексен. Самата система е направена така, че или правиш далавери или умираш от глад. Първо болниците не трябва да са търговски дружества. Второ трябва самите здравни осигуровки деа са по лични партиди или чрез някакъв вид застраховка, но пак по лична сметка. трето 1700 лв. за директор на болница ми се струва обидно малко. Така че, каквото да говорим и сучим, всичко зависи от народните управници, как ще се направят законите и как ще се устроят нещата. Но ако ги направят, както трябва няма да има пари за ония специалните гласоподаватели!
  • 23 Тарикати ползване държавни болници...

    2 0 Отговор
    ...като частни....Що не си направят частни болници и там да си таксува верните си пациенти тоя Генчо Начев с 15 те си апартамента!?!? Кво стана, беше тръгнал да рекламира и килгейноцодовките тоя кардиолог и после ги чака с отворени джобове набодените с миокардитите ...
  • 24 фАНТОМасс

    0 0 Отговор
    И аз искам да си гласувам и да си дам много пари ! А може и няколко чекмеджета със злато и пачки , къщи в Барселона и Балчик , манекенки по и без бикини , безплатни държавни хеликоптери и самолети ! Питайте доли ББ , та да ви каже как !