Last news in Fakti

26 Август, 2022 18:45 859 3

Как да спортуваме безоспасно по време на бременност

  • бременност-
  • тренировки-
  • безопасност-
  • движение-
  • здраве

Ежедневната физическа дейност за 30 минути има полезно действие върху тялото на бременната жена

Как да спортуваме безоспасно по време на бременност - 1
Снимка: Shutterstock

Спортуването по време на бременност е изключително полезно. Бременността не трябва да се възприема като болест или ограничаващо състояние. Създаването на живот определено има изисквания към организма на майката, но те не включват 9-месечен покой и липса на физическа дейност, пише iwoman.bg. Ето няколко полезни принципа за безопасно спортуване по време на бременност:

Ежедневната физическа дейност за 30 минути има полезно действие върху тялото на бременната жена. Разходките, туризмът, по-интензивните тренировки – какъвто и спорт да е избрала, бременната не трябва да се претоварва. Тя трябва да не изпитва силна умора, задух. Всичко, което прави, трябва да съобразено с новите лимити на тялото ѝ и да е приятно за нея.

Появата на завиване на свят, задъхване, причерняване по време на спорт са показатели, че темпото е прекалено интензивно. Изисква се пауза за нормализиране на усещанията, след което тренировката може да продължи, но с по-бавно темпо.

Избягване на прегряването – това е свързано както с интензивни кардио тренировки, водещи до повишена телесна температура, така и с подбирането на подходящо облекло. Повишената телесна температура не е полезна за бебето.

Добра хидратация – приемането на достатъчно течности, в частност вода, е задължително условие, за да бъде една тренировка безопасна по време на бременността.

Позицията – желателно е да се избягва позиция лежане по гръб особено с напредване на бременността. Тежестта на матката и плода в нея могат да притиснат големи кръвоносни съдове и да намалят притока на кислород към бебето.

Да се избират спортни дейности, при които рисковете от травми са малко. За бременните много подходящи са йога, пилатес, стречинг, разходки по умерено тежки терени със леко към средно темпо и разбира се- плуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караманска

    0 0 Отговор
    Много движение, ходене. И после лесно раждане за 8 минути имах. Преди 13 години го изпробвах.
  • 2 роза

    1 1 Отговор
    И аз след третия месец започнах да бягам на стадиона- 500м, скачах с въже и вдигах тежести от лежанка- родих много бързо, за четири минути.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.