Last news in Fakti

20 Септември, 2022 15:32 3 297 1

Лекар посочи храните, които съсипват костите

  • кости-
  • здраве-
  • храни-
  • вредна храна-
  • кофеин-
  • шоколад-
  • палмово масло

Кофеинът може да бъде особено опасен за здравето на костите в по-напреднала възраст

Лекар посочи храните, които съсипват костите - 1
Снимка: Shutterstock

Ако страдате от остеопороза, трябва да се откажете от солта, храните с палмово масло, както и от газираните напитки, горчивия шоколад и кофеиновите напитки, съветва диетологът д-р Елена Соломатина, цитирана от zdrave.to.

С напредването на възрастта костите губят калций, стават по-малко плътни и рискът от фрактури се увеличава. Според експерта увреждането на бедрената шийка е особено опасно. За да се предотврати „изхвърлянето” на калция от организма, д-р Соломатина съветва първо да се избягват храни и напитки, съдържащи кофеин.

"Това може да е не само кафето, но и някои енергийни напитки, които съдържат кофеин. Горчивият шоколад, въпреки че е полезен, не трябва да се консумира в големи количества или твърде често, защото също е враг на калция", каза лекарят.

Диетите с ниско съдържание на сол се препоръчват с напредването на възрастта, не само защото солта повишава кръвното налягане при много хора, но и защото „отмива” калция от организма.

Когато избирате продукти в магазина, специалистът съветва да прочетете внимателно техния състав. Ако списъкът включва палмово масло, по-добре е да се откажете от покупката, тъй като то също влияе отрицателно върху усвояването на калция.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 0 Отговор
    И сега к,во, без кафенце ли? Умрем за него...