Last news in Fakti

21 Септември, 2022 17:31 1 595 0

Пиенето на поне 4 чаши чай всеки ден понижава риска от диабет

  • чай-
  • диабет-
  • напитка-
  • предпазна мярка-
  • предпазване-
  • кръвна захар

Набор от изследвания показва, че хората, които пият повече чай са по-предпазени от заболяване от диабет

Пиенето на поне 4 чаши чай всеки ден понижава риска от диабет - 1
Снимка: Shutterstock

Научни изследвания показват, че четири или повече чаши чай, независимо дали черен, зелен или китайски олун чай, намаляват риска от развитие на диабет тип 2 със 17%, съобщи ЮПИ, цитира БТА.

Резултатите са много оптимистични, тъй като показват, че хората могат да се погрижат за здравето си по достъпен начин, казва Сяин Ли от Университета по наука и технологии в Ухан.

Екипът на Ли е анализирал данни от 19 изследвания, обхващащи повече от един милион души от осем държави. Участниците в изследването са попълвали въпросници с информация за храненето и начина си на живот – физически упражнения, пушене, консумация на алкохол. Около 46% от участниците съобщават за пиене на чай. Около 10% от тях са с диабет.

За прецизиране на резултатите научният екип изследва три типа пиене на чай – по-малко от една чаша на ден, една до три чаши на ден и четири или повече чаши на ден. Взето е под внимание дали участниците в допитването са от Европа, Азия или САЩ.

Резултатът от проучването показва, че една чаша чай снижава риска от диабет тип 2 с 1%. Сравнението с хората, които не консумират чай, показва, че една до три чаши дневно снижават риска с 4%. Консумиращите поне четири чаши чай дневно редуцират риска с цели 17%. Местоживеенето, полът и видът чай нямат значение.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА