Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 22:30 1 926 6

Лечение на алкохолизъм с билки - възможно ли е?

  • алкохолизъм-
  • лечение-
  • билки

Лечението на алкохолизмът е трудно и комплексно начинание

Лечение на алкохолизъм с билки - възможно ли е? - 1
Снимкa: Shutterstock

Алкохолизмът е общо понятие за консумация на алкохол в несъобразени количества, която води до зависимост. От медицинска гледна точка терминът алкохолизъм се използва, когато са налице два или повече от следните фактори:

  • Редовната консумация на големи количества алкохол за дълъг период;
  • Невъзможност за отказване от консумация;
  • Силно желание за алкохол;
  • Употребата на алкохол е причина за неизпълнение на ежедневните задължения;
  • Употребата на алкохол става причина за социални проблеми, води до рискови ситуации, поява на абстиненция и развитие на толеранс при консумация.

Лечението на алкохолизмът е трудно и комплексно начинание, което включва конвенционални медикаменти, лечебни растения и психологическа помощ.

Една от билките, които се използват за лечение на алкохолизъм е растението копитник (лат. Asarum europaeum). Прибавена към виното, тя предизвиква повръщане и неприятни усещания, което се използва за отвикване от пиене при хронично пиянство. Външно под формата на ситен прах се е прилагала в миналото за лечение на кожни заболявания като краста и гнойни рани.

Плаунът (лат. Lycopodiimi selago) е растение, което притежава особеното свойство при консумация на отвара от него преди употреба на алкохол да предизвиква неприятни тягостни, усещания, силно и продължително гадене, обилно слюноотделяне, мъчително повръщане, изпотяване, треперене на мускулите, снижаване на артериалното налягане, промени в сърдечната честота, забавено дишане. Гаденето се засилва при допълнително приемане на алкохол и при тютюнопушене.

Поради тези си свойства растението се използва отдавна за лечение на хроничен алкохолизъм, за отвикване от пиене.

Лечението се провежда с прием на отвара от растението 3-4 дни след спиране употребата на алкохол. Дава се на лицето да изпие 1/2 чаша (75—100 см3) 5% отвара и след 13-15 мин. се дава чашка (3—5 см3) алкохолна напитка. Реакцията на повръщане настъпва след 10-15 мин., понякога и по-късно. Преди всеки пристъп на повръщане се дава да се изпие допълнително още малко алкохол, за да се ускори създаването на отвращение към алкохола.

Важно е да се има предвид, че растението съдържа алкалоида селагин, който е силна парализираща отрова, наподобяваща по действието си курарето и бучиниша. Лечението трябва да се провежда под контрола на лекар, най-добре в лечебно заведение. Не се препоръчва за хора над 60 години.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар, съветва puls.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    0 0 Отговор
    Клин клин избива.
  • 2 Хахах

    5 2 Отговор
    Билките в казана, да вдигнат поне 50 градуса :-)

    Коментиран от #6

  • 3 Аноним АА и др.

    4 0 Отговор
    Бивш алкохолик, бивша лека жена, бивш доктор, даскал, и т.н. професии ( знаете за още) , НЯМА!!! Това не означава, че зависим от каквото и да било, не може да се пребори и да започне нов живот. Апропо– любовта в някоито си форми, също е зависимост.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахах":

    50 градуса топла вода ли ?? измерва се с проценти % алкохол