14 Октомври, 2022 11:27 1 494 9

Дългият COVID-19 може да продължи и 18 месеца

  • ковид-19-
  • симптоми-
  • шотландия-
  • изследване-
  • заразяване

Констатациите са на базата на мащабно изследване с участието на 33 281 души в Шотландия

Дългият COVID-19 може да продължи и 18 месеца - 1
Източник: Shutterstock

Повечето пациенти, страдащи от дълъг КОВИД-19 една година, е вероятно да имат симптоми и осемнадесет месеца, сочат данните от ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Констатациите са на базата на мащабно изследване с участието на 33 281 души в Шотландия, които са дали положителен тест за новия коронавирус. Повечето от резултатите са в съответствие с данни от по-ранни и по-малки изследвания.

При подгрупа от 197 души, изкарали симптомно инфекцията и попълнили въпросници 12 и 18 месеца след заразяването с КОВИД-19, се оказва, че и в двата момента са продължили да имат симптоми, казват учените в публикация в "Нейчър къмюникейшънс".

Година след заразяването 11 процента от участниците споделят, че не са се възстановили, 51 на сто смятат, че частично са оздравели и 39 на сто се чувстват напълно излекувани.

Данните след 18 месеца от положителния тест са подобни на тези след 12 месеца - 11 процента не чувстват никакво възстановяване, 51 процента - частично и 39 на сто - пълно.

Асимптомните инфекции не са свързани с продължителен КОВИД-19. Но от 31 486 души, които са имали симптомите на инфекцията, почти половината съобщават за непълно възстановяване след шест до осемнадесет месеца от положителния тест.

Общо 3744 участници със симптомно боледуване от КОВИД-19 са попълнили въпросници два пъти през следващата година. Шест месеца след заразяването осем процента съобщават за липса на възстановяване, 47 на сто - за частично излекуване и 45 на сто - за пълно. Тези данни леко се променят 12 месеца след първите симптоми, като 8 процента твърдят, че не са се възстановили, 46 на сто - частично и 46 процента - напълно.

Един от 20 пациенти със симптоматична инфекция съобщава, че не се е възстановил при последното проучване.

"Нашето изследване е важно, защото допринася за разбирането на дългия КОВИД-19 в населението като цяло, не само при пациенти, които трябва да бъдат приети в болница заради инфекцията", обяснява ръководителят на проучването Джил Пел от университета в Глазгоу.

Продължителният КОВИД-19 е по-вероятен при пациенти, които са били хоспитализирани, при по-възрастни, жени, хора в неравностойно социално-икономическо положение и със съществуващи преди заразяването здравословни проблеми. Най-честите симптоми на дългия КОВИД-19 са задух, болка в гърдите, сърцебиене, т.нар. мозъчна мъгла.

Изглежда че ваксинацията преди инфектиране предпазва от някои дългосрочни симптоми, констатират още учените.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дълъг ковид

    25 1 Отговор
    А дебелият ковид колко може да продължи?
  • 2 Пич

    25 1 Отговор
    Хахаха..... илюминатите с ковида , се сблъскаха , с военните илюминати !!! Ще видим , кой ще победи , защото , не може и двете !!!
  • 3 Лост

    23 1 Отговор
    Ако ми дадат ТЕЛК и десет години ще имам симптоми.
  • 4 Хйхйхйхй

    21 1 Отговор
    Сега като дойдат герп,ДПС,пп и дб ще ни затворят за 18 месеца и пак маски,каски и сертификати . А и задължително бодене.
  • 5 1111

    15 1 Отговор
    Може и до живот, също като слугинажа на тукашните дописвачи!
  • 6 Хаха

    16 0 Отговор
    "Най-честите симптоми на дългия КОВИД-19 са задух, болка в гърдите, сърцебиене, т.нар. мозъчна мъгла."Ваксината също предизвиква мозъчна мъгла.Сега си представете политици на висока длъжност с мозъчна мъгла и хич не се питайте защо има война,защо дават оръжие за мир,защо санкциите всъщност на нас вредят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хмм

    14 0 Отговор
    Дебела тояга за ковид измамниците.
  • 9 Ти да видиш

    7 0 Отговор
    Дългият COVID-19 може да продължи и 18 месеца,24,48,60 месеца гарантирано от Козяк!!! Важното е да се бодете че само на черен хайвер не се издържа!