Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 12:47 2 231 2

Как да не пропуснете началото на рака на гърдата

  • рак на гърдата-
  • диагностика-
  • превенция-
  • мамография

Най-добрата превенция срещу рак на гърдата е годишната мамография

Как да не пропуснете началото на рака на гърдата - 1
Снимкa: Shutterstock

Ракът на гърдата се развива, когато клетките в гръдната тъкан започнат да се делят неконтролируемо, разпространявайки се в околните тъкани.

Една от причините за образуването на рак са мутациите в гените BRCA1 и BRCA2. Според научни изследвания мутациите в гена BRCA1 причиняват 56-87% от риска от развитие на рак на гърдата на 70-годишна възраст и 33-50% на 50-годишна възраст.

Гените BRCA1, BRCA2 най-често се предават генетично. Ако вашите роднини по първа линия са имали рак на гърдата – майка, баба, леля, сестра, добре е да се изследвате за гените BRCA1 и BRCA2. Разбира се, наличието им не означава, че със сигурност ще се разболеете от рак, но рискът е повишен. За да не пропуснете евентуална поява на заболяването в бъдеще, важно е периодично да се подлагате на ултразвукова диагностика или мамография.

Тестването за наличие на гени се извършва еднократно.

Сред причините за развитието на рак на гърдата са:
• Липса на бременност през целия живот
• Първа бременност и раждане след 40 години
• Отказ от кърмене
• Ранно начало на менструация - до 12 години
• Късна менопауза - след 55 години
• Затлъстяване
• Злоупотреба с алкохол
• Продължително пушене
• Предишен рак на гърдата, рак на яйчниците
• Възраст - след 50-годишна възраст се увеличава рискът от развитие на рак на гърдата
• Дългосрочна хормонална терапия

Повече от половината тумори са чувствителни към естрогенните хормони. Нивата на естроген се повишават преди овулацията и намаляват няколко дни преди менструацията. Бременността и кърменето блокират производството на естроген, спирайки менструацията. Менструалната пауза продължава поне девет месеца, което се равнява на девет менструални цикъла. Жените, които не са раждали деца, нямат тази пауза. Тоест, повече менструални цикли - по-висок риск от рак.

Профилактика и диагностика

Най-добрата превенция срещу рак на гърдата е годишната мамография. Традиционно до 40 години се извършва ултразвукова диагностика, след 40 години - мамография.
С възрастта структурата на млечната жлеза се променя - губи се плътността, увеличава се количеството на мастната тъкан. Мамографията визуализира гръдната тъкан по-ясно от ултразвуковата диагностика. Но, според лекарите, мамографията може да се извърши до 40 години.

Необходимо е да се проверяват млечните жлези всяка година след образуването на гърдите.

Препоръчва се самоизследване на гърдите всеки месец на 5-7-ия ден след края на менструацията в същия ден. Самоизследването обаче не е същото като преглед от лекар. Една жена може да усети образуваното уплътнение, да забележи уголемяване на гърдите, да забележи прибраното зърно. Такива симптоми могат да показват развитието на рак във втори, трети или четвърти етап. Но при някои жени ракът на гърдата не е придружен от появата на такива симптоми. При профилактичен преглед лекарят може да види рак дори в нулевия стадий на развитие, тоест много преди появата на симптомите, което значително повишава шансовете за успешно лечение и ремисия.

Мъжете рядко развиват рак на гърдата, но, ако го развият, при тях всичко се случва по-бързо от жените, защото имат по-малко гръдна тъкан. Така раковите клетки бързо се разпространяват в околните тъкани. Болестта протича, като правило, в агресивна форма.

Ракът на гърдата не се развива поради носене на сутиен, ядене на захар, кафе или глутен. В 90% от случаите възниква спонтанно, независимо от възрастта и пола.

За да не пропуснете началото на развитието на болестта, запишете си час при мамолог. Не разчитайте на липсата на клинични симптоми на заболяването. Погрижете се за себе си днес, а не когато е вече твърде късно!

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нова

    5 0 Отговор
    Колкото повече се тествате, толкова повече се облъчвате. Достатъчно е да поддържате алкална среда в организма си чрез здравословно хранене, движение, почивка и позитивно мислене. Такива статии са да ви наплашат и да ви вкарат в омагьосания кръг на адското здравепогазване и животопогубване.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.