Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 18:21 670 3

Изпращат в Уганда три пробни ваксини срещу ебола

  • ебола-
  • ваксини-
  • уганда-
  • сзо-
  • пробни

Съобщи Световната здравна организация

Изпращат в Уганда три пробни ваксини срещу ебола - 1
Източник: Shutterstock

Три кандидат-ваксини срещу щама на ебола, който опустошава Уганда, ще бъдат изпратени в източноафриканската страна следващата седмица за изпитания, съобщи Световната здравна организация.

Откакто Уганда обяви на 20 септември епидемия от ебола, случаите се разпространиха в цялата страна, включително в столицата Кампала, и отнеха живота на 55 души, като се смята, че са починали още 22-ма, цитира dariknews.bg.

Уганда се бори да овладее епидемията, причинена от суданския щам на вируса, за който понастоящем няма ваксина.

Но ръководителят на здравната агенция на ООН Тедрос Адханом Гебрейесус заяви пред репортери, че скоро ще започнат изпитания на ваксина.

В реч от срещата на върха на Г-20 в Индонезия той заяви, че комитет от външни експерти на СЗО е оценил кандидат-ваксините и е решил, че "и трите трябва да бъдат включени в планираното изпитване в Уганда".

СЗО и Министерството на здравеопазването на Уганда приеха препоръката на комисията, каза той и добави: "Очакваме първите дози ваксина да бъдат изпратени в Уганда следващата седмица."

Трите предложения за ваксина включват препарати, разработени от Оксфордския университет и института "Дженър" във Великобритания и от Института за ваксини "Сабин" в САЩ.

Третият кандидат е създаден в рамките на Международната инициатива за ваксини срещу СПИН (IAVI), съобщи СЗО.

"От началото на епидемията правителството на Уганда, заедно с изследователи, финансиращи организации, компании, регулаторни органи и други експерти, работи в рамките на глобални усилия, координирани от СЗО, за ускоряване на разработването и внедряването на ваксини за използване в изпитвания", посочи Тедрос.

Освен това отделна група от експерти е избрала две изследователски терапии за изпитване, което все още изисква одобрение от СЗО и угандийските власти.
Дори и без ваксини и терапевтични средства, Тедрос подчерта, че усилията на Кампала са "забавили предаването на вируса в повечето райони, а в два района не е регистриран нито един случай в продължение на 42 дни, което показва, че вирусът вече не присъства в тях".

Той обаче предупреди, че през изминалата седмица Джинджа също е съобщила за първия си случай, "превръщайки се в деветия засегнат район".

Ебола се разпространява чрез телесни течности, като общите симптоми включват треска, повръщане, кървене и диария.

Епидемиите са трудни за овладяване, особено в градска среда.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковид 19 хахха

    11 0 Отговор
    Пробни ваксини хахах ,те и за ковида бяха пробни на милиони хора
  • 2 Стругар

    7 1 Отговор
    Тук да ги изпратят, ние оцеляхме и след петия бустер.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.