18 Ноември, 2022 13:15 963 2

Резистентността към антибиотици отнема 35 000 човешки живота годишно в Европа

  • антибиотична резистентност-
  • инфекции-
  • смъртни случаи-
  • европа

Наблюдаваме тревожно увеличение на броя на смъртните случаи, дължащи се на инфекции с бактерии, устойчиви на антимикробни препарати, съобщават от ECDC

Резистентността към антибиотици отнема 35 000 човешки живота годишно в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Над 35 000 души в Европа умират годишно от устойчиви на антибиотици инфекции, предаде ДПА, позовавайки се на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

"Наблюдаваме тревожно увеличение на броя на смъртните случаи, дължащи се на инфекции с бактерии, устойчиви на антимикробни препарати. Всеки ден близо 100 души умират от тези инфекции", каза Андреа Амон, директор на здравната агенция на ЕС.

Докладът на ECDC, оценяващ антибиотичната резистентност в Европейския съюз, Норвегия и Исландия през периода 2016-2020 г., стига до заключението, че въздействието ѝ върху здравето е сравнимо с това на грипа, туберкулозата и ХИВ/СПИН, взети заедно.

Нивата на резистентност варират значително на континента според доклада, като най-ниски те са в Северна Европа, а най-високи - в страните на юг и изток, пише БТА.

Амон призова за по-нататъшни усилия за намаляване на ненужната употреба на антибиотици, предотвратяване на инфекциите и подобряване на националните мерки.

В проучване, публикувано от Европейската комисия, 23 процента от анкетираните посочват, че са приемали антибиотици през изминалата година - най-ниската цифра от 2009 г.

"Въпреки това обаче е необходимо да се направи много повече", каза комисията в прессъобщение.

Употребата на антибиотици също варира силно в целия блок, като 42 процента от анкетираните в Малта съобщават за прием през последните 12 месеца, а в Швеция и Германия - по 15 процента. Около 8 процента от антибиотиците са приемани без рецепта.

Трима от 10 европейци са били наясно, че ненужната употреба на антибиотици може да ги направи неефективни или са знаели за правилната им употреба и потенциалните странични ефекти, се казва в прессъобщението.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и кво

    1 0 Отговор
    Антибиотиците по-опасни от ковида ?
  • 2 Павел пенев

    2 0 Отговор
    И с тази статистика сме пак зле. У нас умират годишно около 100,000 души и никой не се интересува от какво точно са починали. Нашите управници са гнусни гадини.