23 Ноември, 2022 16:15 1 121 5

Дори минимална консумация на алкохол по време на бременността променя структурата на мозъка на плода

  • бременност-
  • консумация на алкохол-
  • плод-
  • мозък-
  • вреди-
  • здраве

Според авторите на настоящото изследване резултатите от него показват, че бременните жени трябва да избягват употребата дори на минимални количества алкохол

Дори минимална консумация на алкохол по време на бременността променя структурата на мозъка на плода - 1
Снимка: Shutterstock

Европейски медици откриха първото доказателство, че дори умерената или минимална консумация на алкохол през бременността води до появата на структурни аномалии в развиващия се мозък на бебето, съобщи пресслужбата на Американското дружество по радиология (RSNA), цитирана от БТА.

Изследването е обхванало 24 жени, седем от които са консумирали алкохол сравнително рядко, по-малко от веднъж седмично. Въпреки това специалистите са успели да открият значителни промени в структурата на темпоралните лобове и горната темпорална бразда в мозъка на плода с помощта на високочувствителен ЯМР, казва Патрик Киенаст от Медицинския университет във Виена.

Злоупотребата с алкохол по време на бременност води до развитието на т. нар. фетален алкохолен синдром, набор от патологии във вътрематочното развитие на детето, които оказват негативно въздействие върху целия му по-нататъшен живот. Според актуалните оценки на европейските учени подобни проблеми засягат около 1-5 процента от новородените в повечето западни държави, както и значително по-голям брой деца от развиващите се страни.

Авторите на настоящото изследване са се заинтересували как малките дози алкохол влияят върху развитието на мозъка на нероденото дете и на плода като цяло. За да получат тази информация, учените са анализирали голям брой научни статии, чиито автори са изследвали здравето на бременните жени и техните бебета. Изследователите също така са взели предвид количеството алкохол, което участничките са консумирали по време на износването на плода.

Учените са успели да идентифицират общо 24 случая, в които употребата на алкохол по един или друг начин е повлияла на състоянието на плода в ранните и късните етапи на бременността. Лекарите са използвали получената информация, за да проучат как обичайното количество алкохол, консумирано от жените, се отразява на състоянието на мозъка на бебето. За целта те са анализирали изображения от ЯМР, получени от техни колеги при изследване на плода.

Направеният анализ е показал, че дори малки и умерени дози алкохол имат забележим ефект върху структурата на мозъка на децата. По-специално, учените са отчели аномалии в структурата на темпоралните лобове и горната темпорална бразда на мозъка на плода при седем участнички в проучването, които са пиели по-малко от една порция алкохол седмично.

Изследователите освен това са установили, че употребата на алкохол е свързана с общо забавяне на развитието на мозъка на децата, както и с късното начало на образуване на миелиновата обвивка на невроните. Тя играе ключова роля в предаването на сигнали между нервните клетки и защитата на невронните окончания от увреждане. Алкохолът освен това забавя образуването на извивки и променя цялостната структура на мозъка.

Според авторите на настоящото изследване резултатите от него показват, че бременните жени трябва да избягват употребата дори на минимални количества алкохол, за да предпазят неродените си деца от появата на мозъчни нарушения и свързаните с тях забавяния в развитието.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    0 4 Отговор
    Патриархът трябва незабавно да оттегли възраженията срещу еднополовите бракове.

    Коментиран от #3

  • 2 SDEЧЕВ

    2 2 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ В БГ ЯКО АНОМАЛИИ

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.