Last news in Fakti

13 Декември, 2022 16:17 4 381 11

Може ли оралният секс да причини рак?

  • орален секс-
  • здраве-
  • рак на гърлото-
  • папилома вирус

Въпреки че оралният секс може да изглежда безопасна практика, особено между постоянни партньори, той крие известни рискове за здравето

Може ли оралният секс да причини рак? - 1
Снимка: Shutterstock

Оралният секс е част от любовната игра за много хора. Той е безопасен от гледна точка на нежелана бременност и е начин да доставите и получите сексуална наслада, но определено не е безопасен от гледна точка на полово предаваните болести и инфекции.

Едно от най-големите притеснения относно оралния секс е повишеният риск от заразяване с полово предавани болести, сред които някои видове рак, включително на гърлото. Според клиника Кливланд, цитирана от healthdigest.com, случаите на рак на гърлото зачестяват през последните десетилетия, пише az-jenata.bg.

Според проучвания на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, цитирани от healthdigest.com, повече от 85% от сексуално активните възрастни съобщават, че практикуват орален секс с поне един партньор. Въпреки че оралният секс може да изглежда безопасна практика, особено между постоянни партньори, той крие известни рискове за здравето, ако не се спазват подходящи предпазни мерки, според healthdigest.com.

Всъщност, според Националната здравна служба на САЩ оралният секс е един от най-често срещаните начини хората да се заразят с полово предавани болести и инфекции. Предават се, ако единият партньор носи скрита зараза в гениталиите си, а другият се инфектира чрез директен контакт с инфекцията чрез устната лигавица.

Орален секс, включващ ануса, може да бъде също изключително опасен, защото крие потенциал за заразяване с хепатит А, В, бактериални инфекции с ешерихия коли, паразити.

Един от най-опасните вируси, причиняващи рак на гърлото и рак на матката и яйчниците, е човешкият папиломен вирус. Той е сред първенците, причиняващи и рак на гърлото.

Човешкият папиломен вирус съществува в множество форми, като повечето не са опасни за живота. Има няколко, които са с особено висок риск от развитие на рак. И именно тези форми могат да се предадат много лесно чрез орален секс, предизвиквайки рак на гърлото.

Разбира се, това не е задължително и не всеки човек, практикуващ орален секс се разболява от това заболяване. Според изследвания на клиника Кливланд, приблизително 1% от хората, които имат HPV, биха имали и този специфичен щам, причиняващ рак на гърлото или орофарингеален рак.

Клиника Кливланд обяснява, че според техните изследвания над 18 хиляди случая на рак на гърлото са свързани с HPV инфекцията. Могат да бъдат засегнати както жени, така и мъже. Допълнителни фактори, като консумация на алкохол и пушене могат да увеличат риска още повече.

Практикуването на безопасен секс във всичките му форми е ключът към превенцията на опасни полово предавани болести, които могат да застрашат живота.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    13 19 Отговор
    много полезна статия за българските копейки

    Коментиран от #6

  • 3 А НЕ БЕ.....

    7 15 Отговор
    ....вижте ПУ.ин докъде я докара....🤔съсипа една европейска държава и нещо като нищо СЪС степи и студове🤔и лагери
  • 4 Бочко

    13 2 Отговор
    Ми как безопасен секс, аз като заспя гол в Банкя или Бояна, ме нападат едни с домове. Като се събудя нищо не е същото......само болката отзад остава.
  • 5 Жулиен

    13 0 Отговор
    Оралниият ceкс със сигурност предизвиква opгазъм при мъже и при жени!
  • 6 КОНТРАТА

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Статията е за тебе третополов.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ина

    6 0 Отговор
    Щом аналния секс не е опсен, не се притеснявам.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Спри се

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОНТРАТА":

    с тези глупости, има само два пола - мъжки и женски!