Last news in Fakti

12 Януари, 2023 12:15 2 521 1

5 начина да забележите рака навреме

  • рак-
  • начини-
  • здраве

Ранното откриване може значително да подобри резултатите и да направи заболяването по-лесно за лечение

5 начина да забележите рака навреме - 1
Снимка: Shutterstock

Ракът е генетично заболяване, при което клетките растат неконтролируемо и се разпространяват в други части на тялото. Но ранното откриване може значително да подобри резултатите и да направи заболяването по-лесно за лечение.

Близо 2 милиона души са били диагностицирани с рак в Съединените щати през 2021 г., според Националния институт по рака. Но много видове рак могат да бъдат открити рано и успешно контролирани. Ракът на гърдата има 99 % преживяемост, когато бъде открит рано; този процент спада до 28 %, ако болестта се открие в по-късни етапи.

По същия начин колоректалния рак има процент на оцеляване от 91 %, когато се открие в ранните му стадии, в сравнение със само 14 %, когато се открие в по-късните етапи.

Ето как можете да хванете рака навреме:

1. Прегледайте се

Говорете с Вашия лекар за редовни тестове за рак и скрининг, които трябва да имате предвид в зависимост от вашата възраст, пол, етническа принадлежност, семейна история, начин на живот и здраве. Редовните прегледи увеличават шансовете за ранно откриване на някои видове рак. Такива тестове могат да помогнат за откриване на болестта дори преди да се появят симптомите.

Можете също така да си направите генетични тестове за рак, който може да сте наследили от членове на семейството си. Такива тестове откриват анормални гени и предоставят оценка на шансовете ви да развиете рак през живота си. Анормалните гени са причина за 5 до 10 % от всички видове рак.

Предлагат се генетични тестове за рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво, простатата и панкреаса. Помислете за такъв вид тест, ако имате трима или повече роднини, диагностицирани с определен вид рак.

2. Тест за специфични видове рак

Американското онкологично дружество препоръчва скринингови тестове за рак на гърдата, шийката на матката, колоректален рак, рак на простатата и белия дроб въз основа на вашата възраст, пол и етническа принадлежност.

Рак на гърдата:

Жените от 40 до 44 години трябва да обмислят започване на годишен скрининг за рак на гърдата с мамография.

Жените от 45 до 54 години трябва да си правят мамографии всяка година.

Жените на 55 и повече години могат да преминават към мамография на всеки две години.

Колоректален рак:

Ако сте изложени на среден риск от колоректален рак, се препоръчва да започнете редовен скрининг на 45 години. Говорете с Вашия лекар за това кой от няколкото вида тестове трябва да имате предвид.

Ако сте в добро здраве, трябва да продължите редовния скрининг до 75-годишна възраст.

3. Запознайте се със семейната си история

Медицинската история на вашето семейство може да ви помогне да разберете риска от развитие на определени видове рак. Ако имате близък член на семейството с рак на гърдата, вие сте изложени на повишен риск от развитие на заболяването. Ако повече от един близък роднина е имал заболяването или ако член на семейството го е получил на по-ранна възраст от обикновено, трябва да говорите с Вашия лекар.

Попитайте за всеки възможен риск, който може да имате, и дали трябва да започнете прегледи или специфични тестове по-рано от обикновено.

4. Намалете риска

Докато чакате резултатите от вашите тестове, можете да предприемете стъпки за намаляване на риска от рак, като промените начина си на живот. Здравните специалисти съветват да поддържате здравословно тегло, да сте физически активни, да се храните здравословно, да намалите приема на алкохол, да избягвате пряка слънчева светлина или да предпазвате кожата си, когато не можете, и да посещавате редовно лекар.

5. Откажете пушенето

От всички промени в начина на живот, които можете да направите, отказването от тютюнопушенето или пълното му избягване може да се окаже най-важното. Пушенето причинява около 30 % от всички смъртни случаи от рак в Съединените щати, според Националния институт по рака. Непушенето или отказването от цигарите намалява риска от рак драстично.

Употребата на тютюн е водещата причина за остра миелогенна левкемия, рак на пикочния мехур, рак на шийката на матката, рак на хранопровода, рак на бъбреците, рак на белия дроб, рак на устната кухина, рак на панкреаса и рак на стомаха, казва институтът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!

    1 0 Отговор
    Поддържайте силен имунитета си, направете така живота си да имате по-малко стрес, движете се повече, не прекалявайте с боклуците в храната ви и нищо няма да може да ви бутне!