Last news in Fakti

20 Юни, 2023 15:56 2 150 2

Разбиха митовете за детоксикацията със сокове и масла

  • детокс-
  • пречистване-
  • детоксикация-
  • отслабване-
  • токсини

Екстремните детокс програми могат да нанесат повече вреди отколкото ползи за здравето

Разбиха митовете за детоксикацията със сокове и масла - 1
Снимка: Shutterstock

Каквото и да се говори за така популярните през последните години програми за детоксикация, които така упорито ни пробутват в интернет, не се подвеждайте.

Фанатиците, като онези холивудски знаменитости и много техни луди фенове, разбира се, нямат представа за човешката физиология и са готови да поглъщат с литри зеленчукови сокове, без да се съобразяват с показанията. Знаете ли, че дори 5-6 литра обикновена вода стига, за да умре човек от хиперхидратация, пише zdrave.to.

Какво изискват от нас детокс-диетите?

Да си изберем ден, в който да се откажем от всякаква храна, освен сок от целина и вода, обещавайки ни, че така ще „изчистим черния си дроб от токсини и ще свалим излишните килограми“.

Запомнете!

Нито един зеленчук, плод или течност не са в състояние да изчистят изцяло организма от шлаки, а уж свалените по този начин килограми не са нищо повече, а течност и гликогени, т.е., въглехидрати, скрити в черния дроб и мускулите.

И едното, и другото ще се върнат веднага, щом решите да се върнете към обичайния си режим на хранене. И, което е още по-лошо, това е заблудата, че „лечителите“ определят прилошаването, неразположението, слабостта и другите съпътстващи псевдодетокса проблеми със здравето, забележете, като „очистване от токсините“. Това е абсолютна лъжа. Истината е, че вашият организъм просто страда от глад.

Най-отявлените „натуропати“ ви съветват да пиете на гладно различни масла, които уж спомагат за изхвърлянето на камъни от жлъчния мехур. Първо, никакви камъни няма при здравите хора, но ако все пак са налице, съществуват медицински методи за тяхното отстраняване.

Повярвайте, на никого още не му се е удало да изкара камъни с помощта на масла. Запомнете, черният дроб сам по себе си е чудесен филтър и всичко, което можете да направите за него, е да не му пречите. Същото касае и бъбреците, и белите дробове, и кожата, и червата.

Пет простички правила ще помогнат на организма да се справи с натоварванията:

  • - Спазвайте мярка в храненето. Ако не употребявате много храна, това вече е своего рода детокс. Например изяжте една бисквита, вместо шест и т.н.
  • - Наблягайте на повече пресни плодове и зеленчуци. Пример: обикновената ябълка е много по-полезна от запечена, изцедена като сок и прочее.
  • - Пийте повече вода. Пийте чиста питейна вода, и то когато организмът ви подаде сигнал за това. С водата се изкарват всички водоразтворими токсични вещества.
  • - Не яжте нощем. Сънят е време за възстановяване на организма. Дайте възможност да си отдъхнат и мозъкът, и стомашно-чревният тракт.
  • - Изхвърлете хранителните добавки. Всякакви различни биологично активни добавки са маркетингов капан, който в най-добрия случай няма да ви навреди. В останалите случаи не е известно по какъв начин биха въздействали тези добавки на черния дроб и бъбреците. Просто престанете да ги употребявате непрекъснато.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ехххх

    6 0 Отговор
    Отрекли сте програмите за детокс, а вашите съвети дефакто са основани на същите принципи за детокс :)

    Да бяхте дали някакви принципно и вундаменртално различни съвети за детоксикация.

    Пий вода, яж абълка....

    Измислете нещо ново. напр. пиеш вино и ядеш свиснко, а псоле казваш едно омммммм и се прочистваш :)
  • 2 Интензивното

    5 0 Отговор
    Има една човешка елементарна ,но супер важна съставка свързана със соковете,която никой не казва.Това е слюнката,която се смесва с храната още в устата основно при дъвчене.Тя е в основата на правилното храносмилане.Когато изпиете чаша сок вие не дъвчете и слюнката е малко.Сока попада в стомаха престоява за кратко и неразграден отива в червата.Там се превръща в бомба.Природата е дала водата за пиене останалото се дъвче