Last news in Fakti

18 Юли, 2023 14:32 2 904 6

6 проблема със здравето сигнализират за преждевременна смърт

  • преждевременна смърт-
  • смърт-
  • ранна смърт-
  • сърце-
  • сърдечна недостатъчност-
  • симптоми

Тези симптоми може да покажат, че страдате от сърдечна недостатъчност

6 проблема със здравето сигнализират за преждевременна смърт - 1
Снимка: Shutterstock

Сърдечните заболявания продължават да са основната причина за високите нива на ранна смърт, затова е важно да знаете ранните им симптоми и да предприемете действия навреме.

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да работи толкова ефективно и казано по друг начин - изнемогва.

Както при всяко сериозно заболяване, сърдечната недостатъчност е важно да се открие възможно най-рано, така че пораженията да са минимални - и да започнете лечението възможно най-скоро.

Ето няколко „мълчаливи“ знака, които ще ви помогнат да разпознаете развитието на сърдечна недостатъчност.

Задух

Със сърдечна недостатъчност кръвоснабдяването на вътрешните органи намалява и им е по-трудно да работят. Един от първите проблеми се забелязва в белите дробове - получаваме недостиг на въздух, дори когато извършваме много прости действия, с които сме се справяли буквално на шега.

Ето защо, ако внезапно забележите нещо подобно в себе си, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

Подуване

При сърдечна недостатъчност бъбречната функция се влошава. Тялото не може да се справи с преработването веществата. В резултат на това се образуват отоци на стъпалата и глезените.

Кашлица и хрипове

Кашлицата, особено при лягане и през нощта, е много сериозен симптом. Ако забележите това, трябва да посетите лекар. Факт е, че при сърдечна недостатъчност в белите дробове понякога се натрупва течност, което може да доведе до потенциално фатално състояние.

Умора

Замаяност след изкачване по стълби, умора след кратко почистване - не бързайте да приписвате всички тези симптоми на възрастта или натоварването.

При сърдечна недостатъчност сърцето, тъй като не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв за нормалното функциониране на жизненоважните органи, компенсира недостига, като лишава мускулите. В резултат на това бързо се уморяваме.

Проблеми с храносмилането

Намален апетит, усещане за гадене, разстроен стомах - всичко това може да се дължи на факта, че храносмилателната система не е снабдена с достатъчно кръв. А това е признак за развитие на сърдечна недостатъчност.

Сърдечна честота

Сърдечната честота е един от трите най-важни параметъра (заедно с кръвното налягане и нивото на захарта), които е важно постоянно да се следят, за да се поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. Постоянно бързият пулс показва, че сърцето изпитва повишен стрес и се нуждае от помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Срамота

    8 3 Отговор
    Ако някой се върже на глупостите написани в тази статия,ще се разтревожи излишно.Кой няма такива симптоми отвреме-навреме а пък за умората изобщо не ми се коментира.
  • 2 Пешо от панелката

    4 1 Отговор
    И най-важният симптом, сутрешно кафе с цигара не ви изстрелва директно в тоалетната.
  • 3 Тоалетната хартия

    4 1 Отговор
    Така се чувствам на нашето черноморие..

    Коментиран от #5

  • 4 Сила

    3 0 Отговор
    горкТО ПееФски... а му завиждат
  • 5 Прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тоалетната хартия":

    Там от 33г туризма е в преждевременна смърт.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???