Last news in Fakti

24 Август, 2023 07:52 1 461 2

Първа трансплантация на матка в Обединеното кралство

  • трансплантация-
  • матка-
  • великобритания-
  • оксфорд

Операцията е струвала 25 000 паунда

Първа трансплантация на матка в Обединеното кралство - 1
Снимкa: Shutterstock

Хирурзи в Оксфорд присадиха за първи път матка във Великобритания. Приемник е 34-годишна жена, а донор е нейната 40-годишна сестра, пожелали анонимност, пише БНР.

Първата трансплантация на матка в Обединеното кралство беше приветствана като "зората на нова ера" в лечението на безплодието. 40-годишна жена, която вече има две деца, реши да помогне на 34-годишната си сестра, която е родена без матка. Лекарите казват, че и двете са се възстановили добре от операцията, направена преди 6 месеца, а по-малката сестра планира оплождане „ин витро“ тази есен, като използва ембриони, които тя и съпругът ѝ съхраняват. Британските медии съобщават, че екип от 20 души е извършил операцията и процедурите в рамките на 17 часа.

Професор Ричард Смит, хирург-гинеколог, ръководил екипа за извличане на органи, който е прекарал 25 години в изследване на възможностите за трансплантация на матка заяви, че всички са плакали след успешната операция. Операцията е финансирана от Womb Transplant UK на цена от 25 000 паунда, което включва плащане на националното здравеопазване за времето в операционния театър и болничния престой на пациентите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    9 0 Отговор
    Пак хубаво, че приемника на матката е жена. Като познавам англичаните...

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.