Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 15:45 2 359 4

Какво е "синдром на отложения живот" и как се превъзмогва

  • синдром на отложения живот-
  • психично здраве-
  • съвети

Хората с такъв синдром се отнасят към живота си като към чернова

Какво е "синдром на отложения живот" и как се превъзмогва - 1
Снимка: Shutterstock

Ако човек постоянно отлага нещо за по-късно, вярвайки, че може да направи това, което е планирал по-късно, това се нарича „синдром на отложения живот“ (PDS). За да направи нещо в момента, човек трябва да преодолее страха и неувереността в себе си, а понякога и просто мързела. В противен случай такова състояние може да доведе до депресия, каза в интервю психологът Александра Малахова.

Както обясни специалистът, човек с такъв синдром се отнася към живота си като към чернова, вярвайки, че подходящият момент за важни неща ще дойде в бъдещето. Този момент обаче все не идва.

Човек не се чувства активен автор на това, което му се случва. И той не може да започне да живее, да действа, да изпълнява своите желания и нужди. Най-често причината за това е страхът да продължим напред и да направим грешки, каза психологът.

Специалистът подчертава, че подобни страхове често идват от детството. Например, ако родителите постоянно са правили нещо за детето, не му позволяват да се опита сам да се справи с тази или онази задача. В резултат на това в зряла възраст такъв човек, който няма опит в правенето на грешки, ще се страхува да не направи грешка и затова остава на едно място, не се движи никъде и не опитва нищо. Това обаче води до неудовлетвореност, която впоследствие може да причини депресия, неврози и други разстройства и дори да доведе до разрушаване на отношенията с близките.

За да се справите със „синдрома на отложения живот“, психологът посъветва да се опитате да станете обикновен жив човек, който осъзнава, че е нормално да бъдете несъвършени.

Трябва да работите върху страха от грешки, да си позволите да правите грешки и да бъдете спонтанни. Необходимо е да се разбере, че милиони хора са правили грешки и ще го правят в бъдеще: в това няма нищо лошо. Важно е да започнете да действате, да опитате да направите нещо ново“, обобщава Малахова, цитирана от vesti.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    9 1 Отговор
    Синдром на отложен живот- това е България

    Коментиран от #3

  • 2 Съдията Дред

    8 2 Отговор
    Това са хора, които просто нямат възможност да сбъднат планове и мечти, повечето българи сме така. На обратната плоскост са тия, които не мислят за бъдещето и са овъртяни в заеми
  • 3 Баш!

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Победата на комунизма не се състоя и комунистите се опитаха да я отложат...

    Коментиран от #4

  • 4 пост скриптум

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баш!":

    Обаче нещата вече изглеждат безнадеждно.