Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 15:57 2 433 11

Какво е "ходещата пневмония", върлуваща в момента в Китай?

  • пневмония-
  • ходеща пневмония-
  • китай-
  • бактериална инфекция-
  • епидемия

Наричат болестта "ходеща пневмония", защото много често боледуващите могат да я изкарат на крак

Какво е "ходещата пневмония", върлуваща в момента в Китай? - 1
Снимка: Shutterstock

Китай се отказа от политиката Covid Zero и докато коронавирусът, грипът и респираторно-синцитиалният вирус (RSV) върлуваха като тройна заплаха в много страни преди година, китайските лекари се борят с микроба Mycoplasma pneumoniae.

Причиняваната от него болест е по-известна като „ходеща пневмония“, тъй като обикновено е лека и рядко изисква хоспитализация, пише zdrave.to.

Огнищата на бактериалната инфекция са сред деца в предучилищна и начална училищна възраст.

Симптомите при децата включват болки в гърлото, умора и бавно влошаваща се кашлица, която може да продължи седмици или дори месеци. Продължителното заболяване и рискът от пневмония тревожи родителите.

Според Bloomberg Prognosis все още не е ясно защо случаите на бактериалните инфекции се възобновяват в Китай, докато САЩ и голяма част от Европа са поразени предимно от грип и RSV. Едно проучване показа, че Mycoplasma pneumoniae е бил покорен в Китай за почти две години, благодарение на мерките за противодействие на Covid, които оттогава са отменени.

Патогенът може да предизвика големи епидемии на всеки 3 до 5 години, като инфекциите продължават от есента до пролетта, казват от китайския офис на Световната здравна организация.

Други държави също могат да бъдат засегнати. Инфекциите се увеличават в световен мащаб от март. Според експерти, това е тревожно, тъй като бактериите придобиват резистентност към макролидите - предпочитан клас антибиотици.

Китай има най-високата в света честота на резистентност към макролиди при този микроб - до 60-70% от случаите при възрастни и до 80% от случаите при деца не реагират на тях, коментира лекарят по инфекциозни болести Ин Юдонг пред Beijing News по-рано този месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    9 5 Отговор
    Ходещата пневмония е подготовка на глобалистите за следващите избори в САЩ. Щото като изгуби сенилният ще е феерично... в световен мащаб.
  • 2 От комунизма и болшевизма

    11 21 Отговор
    само гадости могат да се очакват! Всички болести тръгват от китайски и руски лаборатории, Китай и Русия ни доказват от столетия, че там човешкият живот не струва пукната пара!

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 9 Отговор
    Не мога да разбера........Защо при социализма и при Бай Тодор,нямаше Пневмонии ходещи,Краста ,въшки,а при пуста демокрация освен Ковид има и други подобни,които не могат да бъдат победени......

    Коментиран от #5, #6

  • 5 ПАРТИ ГРИЛ......

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    МИ ЩОТО....
    ИМАШЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
    ПРОФИЛАКТИКА И
    ЗАДЪЛЖИТЕЛЕНИ ИМУНИЗАЦИИ...
    И ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ..
    ЛЕКАРСКИ И ЗЪБОЛЕКАРСКИ КАБИНЕТИ...
    ВЪВ ВСЯКО ПРЕДПРИЯТИЕ....СЪЩО..и пр.

    Коментиран от #8

  • 6 мани беги

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    щото не си лежал из болници, но аз съм лежал ... имаше си и зима и лято болни от пневмонии и си умираха 1-2 от 100 болни! при пандемията бяха 4-7 на 100! а едно време докато съм бил вътре в болницата, си имаше разни въшлясали - е, поне видях едно дете момиче беше ... всичко беше безплатно при соца относно леченията, но работещите плащаха, понеже им се отдържаше от заплатата за здравни и други данъци, но сумичките мижави ... инак за балнеолечения пак индивида тря си плаща, но както казах сумите толкова малки, че човек не ги мисли ... инак такава ходеща пневмония няма, казва се протичаща атипично, болният не може се усети, със слушалка не се лови ... протича бавно, но пък сигурно ... може да се развива 2-3-4 седмици и да не се улови ... там при тях е хипер замърсен въздуха и затова се наблюдават такива пневмонии ... стига са ви плашили! я 4 прекарах :) слушайте патилия :)
  • 7 УдоМача

    2 0 Отговор
    Нещо. Някакво. Такова.
  • 8 ЕЙЙЙЙ КОЙ ПЕДАЛ(И) СЛАГАТ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПАРТИ ГРИЛ......":

    минуси на ИСТИНАТА.НИКОЙ НЕ СЕ Е ГРИЖИЛ ЗА ЗДРАВЕТО НА НАРОДА КЪТ БАЙ ТОШИ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ауди

    0 0 Отговор
    Има и тук може би сега я кара джипито ми изписа антибиотик и за кашлица няма температура и удря гърлото и кашлям много