Last news in Fakti

20 Декември, 2023 13:57 3 665 4

Позволените видове алкохол при високо кръвно налягане

  • алкохол-
  • хипертония-
  • високо кръвно-
  • кръвно налягане-
  • позволено-
  • вино-
  • коктейли

Важното е, че преди употребата на какъвто и да било алкохол при наличието на проблеми със здравето, трябва да се консултирате с личния си лекар

Позволените видове алкохол при високо кръвно налягане - 1
Снимка: Shutterstock

На хората с хипертония или високо кръвно налягане, се препоръчва драстично да намалят или изцяло да спрат консумацията на алкохол. Ако все пак не искате напълно да изключвате алкохолните напитки от менюто си, а страдате от високо кръвно, трябва да знаете как да правите това, без да навредите на здравето си. Някои видове вина могат да бъдат приемливи, ако се консумират разумно, не много често и в ограничени количества.

1. Червено вино

Червеното вино, особено сухото или полусухото, съдържа полезни вещества като полифеноли и ресвератрол, които могат да имат благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, пише actualno.com. Пиенето на червено вино обаче трябва да бъде умерено. Препоръчително е да се пият не повече от 1-2 стандартни чаши на ден за мъже и не повече от 1 стандартна чаша на ден за жени.

2. Бяло вино

Бялото вино, подобно на червеното, може да съдържа полифеноли, които са антиоксиданти и помагат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това е важно да консумирате бяло вино, като вземете предвид цялостната си диета и нивата на кръвното налягане. Препоръчително е да се спазва умереност и да не се превишава доза от 1-2 стандартни чаши на ден за мъже и не повече от 1 стандартна чаша на ден за жени.

3. Пенливо вино (шампанско)

Пенливо вино, особено шампанско, също може да бъде приемливо при високо кръвно налягане. Пиенето на шампанско може да бъде умерено благоприятно за здравето поради съдържанието на антиоксиданти. Въпреки това е важно да запомните мярката и да следвате препоръките за пиене на алкохол с хипертония. Все пак то съдържа доста захар.

4. Сухо вино

Сухото вино, за разлика от сладките сортове, може да бъде за предпочитане за хора с високо кръвно налягане. Сухото вино има по-ниска концентрация на захар и калории, което може да е важно за хората, които следят теглото и здравето си.

Важно е да се отбележи, че употребата на алкохол с високо кръвно налягане трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар и да се вземат предвид индивидуалните характеристики на пациента. Също така умерената консумация на алкохол може да се толерира само в комбинация със здравословен начин на живот, включително балансирана диета и активен начин на живот.

Коктейли, подходящи при високо кръвно

Ако имате високо кръвно налягане и все пак искате да се насладите на коктейли, трябва да изберете напитки, които не повишават кръвното налягане и не оказват негативно влияние върху сърдечно-съдовата система. Затова трябва да избягвате силно концентрираните коктейли, както и онези с високо съдържание на захар.

Ето няколко коктейла, които да имате предвид, ако имате високо кръвно налягане:

Мохито: Лек и освежаващ коктейл, приготвен от ром, газирана вода, лайм и пресни листа от мента. Благодарение на своя състав мохитото може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Мартини: Класически коктейл, приготвен с джин и вермут. Важно е да изберете вермут с ниско съдържание на захар и да консумирате коктейла умерено.

С ниско съдържание на алкохол: Можете да помислите за коктейли с ниско съдържание на алкохол, като напитки на основата на бира или бяло вино. В същото време трябва да контролирате количеството консумиран алкохол и да избирате коктейли с ниско съдържание на захар.

Отново напомняме, че ако имате хипертония, важно е да внимавате със здравето си и да ограничите консумацията на алкохол. Въпреки това, ако все пак искате да се отпуснете и да се насладите на алкохолна напитка от време на време, има някои опции, които могат да бъдат безопасни и дори полезни при високо кръвно налягане.

Сред твърдия алкохол, водката е допустима. Ако се консумира с повишено внимание, може да бъде една от най-безопасните алкохолни напитки за хора с хипертония. Смята се, че пиенето на малко количество водка може да ви помогне да се отпуснете и да намалите стреса. Важно е обаче да запомните мярката и да не консумирате повече от препоръчаното от лекаря.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гошо

    0 0 Отговор
    Оранжево вино също.
  • 3 Ломския

    2 0 Отговор
    Ако има доктор който със сигурност да каже от какво се вдига кръвно нека заповяда.С хипертония са и 130кг.хора и 55кг.такива........Едни са с болни бъбреци,други са с диабет,трети с мерак но всички го вдигат.
  • 4 мани беги

    3 0 Отговор
    винцето укрепва кръвоносната система, ама тря се пийва с мярка и не мно често, а инак вдига кръвното и си набавяме червени кръвни телца, с червени меса тоже ... ако искате да сваляте обаче кръвно бързо, то може да пийвате съвсем малко ракийка 50, 51, 52, 53 градусова ... да ядете чесън, айрянче с канела вътре ... да лочите мно вода и вътре слагайте съвсем малко сода бикарбонат ... дихателни упражнения ... ся в студа дебеланковците да фнимафат, закоту рискът да ги изпере инсулт, ифаркт се вдига над 50% и са с единия си дебел крак в гроба! - кажи му баба тенкю