Яденето на кимчи всеки ден може да помогне в борбата с наддаването на тегло, сочи проучване.
Ястието с ферментирало зеле и зеленчуци, идващо директно от корейската кухня, става все по-популярно, след като проучвания показват, че то може да подобри нивата на полезните бактерии в червата.
Сега ново проучване установи, че кимчито от зеле може да намали риска от затлъстяване при мъжете, докато кимчито, направено с репички, може да помогне както на мъжете, така и на жените в борбата с излишните килограми.
Изследването, публикувано в списанието BMJ Open, изследва данни от 115 726 души на възраст от 40 до 69 години в Корея, които попълваха въпросници за храна относно ежедневната им консумация на кимчи.
Мъжете с общ прием от една до три порции на ден са имали 11-12% по-нисък риск от затлъстяване в сравнение с мъжете, които са яли по-малко от една порция на ден. Междувременно мъжете с по-висок прием на кимчи от зеле са имали 10% по-ниски шансове за затлъстяване и излишни мазнини в областта на корема.
Рискът от затлъстяване е с 8% по-нисък при жените.
Мъжете и жените, които ядат кимчи от репички, имат около 9% намален риск от мазнини около корема.
Експертите казаха, че изглежда няма реална полза от яденето на повече от три порции на ден, което предполага, че хората, които ядат повече от три порции кимчи, са склонни да ядат повече други храни и е по-вероятно да страдат от затлъстяване.
Кимчи се прави по различни начини, но обикновено включва зеленчуци като зеле, репички и лук, плюс подправки като червен пипер на прах, чесън и джинджифил.
Предишни проучвания предполагат, че бактериите във ферментирали храни като кимчи са полезни за червата и могат да имат позитивен ефект върху теглото.
Изследователите отбелязаха загриженост относно солта в кимчи, като казаха, че „тъй като кимчи е един от основните източници на прием на натрий, трябва да се консумира в умерено количество , за да бъде полезно за здравето“.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Хасковски каунь
като селска туршия
Коментиран от #4
12:09 31.01.2024
2 Смърфиета
12:11 31.01.2024
3 ТРИМАТА ГЛУПАЦИ
Коментиран от #5, #14
12:11 31.01.2024
4 Смърфиета
До коментар #1 от "Хасковски каунь":
Тъкмо така го ядат корейците. С корейска ракия от сладки картофи. И скара си правят. Мариноват свински пържоли със захар соев сос и лют пипер и го ядат с чесън. Тука има един Китаеца, оня с йероглифа. Той знае, защото е агент на ЦРУ вербуван от дипломат от южнокорейското посолство.12:13 31.01.2024
5 Смърфиета
До коментар #3 от "ТРИМАТА ГЛУПАЦИ":
От дървото с люти чушки на Народния театър. Само дето Фънда ше те глоби.Коментиран от #15
12:15 31.01.2024
6 провинциалист
Коментиран от #8
12:15 31.01.2024
7 Кимчи
Коментиран от #9
12:22 31.01.2024
8 Смърфиета
До коментар #6 от "провинциалист":
Онова не е в зелева чорба, а понеже е рехаво зеле, китайско, изкисват го първо да омекне, след което слагат солта и подправките и го налагат в бидона, като го притискат с тежест само да си пусне сок както ние го режем и притискаме в буркан.12:23 31.01.2024
9 Смърфиета
До коментар #7 от "Кимчи":
Китайско кисело зеле, или по-точно корейска туршия. Без оцет.Коментиран от #10
12:24 31.01.2024
10 Кимчи
До коментар #9 от "Смърфиета":
Аз знам друго.По лесно щеше да се да се каже буламач
12:27 31.01.2024
11 А нема нужда
12:44 31.01.2024
12 Хасковски каунь
Мани ,мани!
12:56 31.01.2024
13 Механик
Полезнае ако преди това не е била пастьоризирана иликонсервирана с консервати. Полезна е когато в нея има живи бактерии. А в ЕС и САЩ е забранено със закон да се продава и консумира такава храна.
Така че койтоси приготви сам, може и да му е полезно.
И каква е разликата в процесите на приготвяне на кимчи и тези на киселото зеле? Един и същ микроорганизъм прави едно и също. Превръща захарта в млечна киселина.
Ама нали да сте модерни- кимчи, та кимчи.Повечето българи дори не знаят какво е това нещо, а вие преписват статии от чуждестранния печат, та се носите.
13:39 31.01.2024
14 Кимчи и лют пипер
До коментар #3 от "ТРИМАТА ГЛУПАЦИ":
Вече има достатъчно онлайн магазини за азиатски храни и подправки, може да потърсите там.Коментиран от #20
22:23 31.01.2024
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Този коментар е премахнат от модератор.