31 Януари, 2024 11:57 1 934 20

Яденето на кимчи всеки ден може да предотврати напълняването

  • кимчи-
  • напълняване-
  • отслабване-
  • ферментирали храни-
  • зеле-
  • туршия

Ферментиралата храна открай време е известна с полезните си свойства

Яденето на кимчи всеки ден може да предотврати напълняването - 1
Снимка: Shutterstock

Яденето на кимчи всеки ден може да помогне в борбата с наддаването на тегло, сочи проучване.

Ястието с ферментирало зеле и зеленчуци, идващо директно от корейската кухня, става все по-популярно, след като проучвания показват, че то може да подобри нивата на полезните бактерии в червата.

Сега ново проучване установи, че кимчито от зеле може да намали риска от затлъстяване при мъжете, докато кимчито, направено с репички, може да помогне както на мъжете, така и на жените в борбата с излишните килограми.

Изследването, публикувано в списанието BMJ Open, изследва данни от 115 726 души на възраст от 40 до 69 години в Корея, които попълваха въпросници за храна относно ежедневната им консумация на кимчи.

Мъжете с общ прием от една до три порции на ден са имали 11-12% по-нисък риск от затлъстяване в сравнение с мъжете, които са яли по-малко от една порция на ден. Междувременно мъжете с по-висок прием на кимчи от зеле са имали 10% по-ниски шансове за затлъстяване и излишни мазнини в областта на корема.

Рискът от затлъстяване е с 8% по-нисък при жените.

Мъжете и жените, които ядат кимчи от репички, имат около 9% намален риск от мазнини около корема.

Експертите казаха, че изглежда няма реална полза от яденето на повече от три порции на ден, което предполага, че хората, които ядат повече от три порции кимчи, са склонни да ядат повече други храни и е по-вероятно да страдат от затлъстяване.

Кимчи се прави по различни начини, но обикновено включва зеленчуци като зеле, репички и лук, плюс подправки като червен пипер на прах, чесън и джинджифил.

Предишни проучвания предполагат, че бактериите във ферментирали храни като кимчи са полезни за червата и могат да имат позитивен ефект върху теглото.

Изследователите отбелязаха загриженост относно солта в кимчи, като казаха, че „тъй като кимчи е един от основните източници на прием на натрий, трябва да се консумира в умерено количество , за да бъде полезно за здравето“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасковски каунь

    9 1 Отговор
    Сигурно върви с ракия,
    като селска туршия

    Коментиран от #4

  • 2 Смърфиета

    1 1 Отговор
    Ако е с малко сол, става твърде кисело и мое да се продpиcκате. Затова слагайте повече сол, а после ще добавите вода за искисване. Абе, никой ли не яде тофу? Кимчи с тофу става много вкусно. Има и арабско кимчи от репи, с червено цвекло. МХМ
  • 3 ТРИМАТА ГЛУПАЦИ

    1 2 Отговор
    От къде да намеря червен пипер на прах ?

    Коментиран от #5, #14

  • 4 Смърфиета

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасковски каунь":

    Тъкмо така го ядат корейците. С корейска ракия от сладки картофи. И скара си правят. Мариноват свински пържоли със захар соев сос и лют пипер и го ядат с чесън. Тука има един Китаеца, оня с йероглифа. Той знае, защото е агент на ЦРУ вербуван от дипломат от южнокорейското посолство.
  • 5 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТРИМАТА ГЛУПАЦИ":

    От дървото с люти чушки на Народния театър. Само дето Фънда ше те глоби.

    Коментиран от #15

  • 6 провинциалист

    5 1 Отговор
    И сега какво - да си захвърлим киселото зеле и да внасяме кимчи ли?

    Коментиран от #8

  • 7 Кимчи

    2 2 Отговор
    Какво е това животно

    Коментиран от #9

  • 8 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Онова не е в зелева чорба, а понеже е рехаво зеле, китайско, изкисват го първо да омекне, след което слагат солта и подправките и го налагат в бидона, като го притискат с тежест само да си пусне сок както ние го режем и притискаме в буркан.
  • 9 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кимчи":

    Китайско кисело зеле, или по-точно корейска туршия. Без оцет.

    Коментиран от #10

  • 10 Кимчи

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Смърфиета":

    Аз знам друго.
    По лесно щеше да се да се каже буламач
  • 11 А нема нужда

    3 2 Отговор
    Ние си имаме нашето кисело зелце и туршийка, които са сто пъти по - добри.
  • 12 Хасковски каунь

    4 2 Отговор
    Ферментирало зеле + ферментирала ряпа + чесън + едно яко пръцкане ......Около теб изчезват човеците
    Мани ,мани!
  • 13 Механик

    2 1 Отговор
    "Ферментиралата храна открай време е известна с полезните си свойства"
    Полезнае ако преди това не е била пастьоризирана иликонсервирана с консервати. Полезна е когато в нея има живи бактерии. А в ЕС и САЩ е забранено със закон да се продава и консумира такава храна.
    Така че койтоси приготви сам, може и да му е полезно.
    И каква е разликата в процесите на приготвяне на кимчи и тези на киселото зеле? Един и същ микроорганизъм прави едно и също. Превръща захарта в млечна киселина.
    Ама нали да сте модерни- кимчи, та кимчи.Повечето българи дори не знаят какво е това нещо, а вие преписват статии от чуждестранния печат, та се носите.
  • 14 Кимчи и лют пипер

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТРИМАТА ГЛУПАЦИ":

    Вече има достатъчно онлайн магазини за азиатски храни и подправки, може да потърсите там.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.