Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 12:45 1 730 10

Все повече млади хора получават инфаркт

  • инфаркт-
  • млади хора-
  • сърдечни заболявания-
  • здраве-
  • рискови фактори

Кои са рисковите фактори?

Все повече млади хора получават инфаркт - 1
Снимка: Shutterstock

Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в САЩ. През последните няколко десетилетия обаче с напредъка в превенцията и лечението на коронарната болест на сърцето случаите на инфаркти при възрастни хора намаляват.

Тревожно е, че случаите на инфаркти и други форми на сърдечни заболявания сред по-младите възрастни (на възраст от 20 до 50 години) се увеличават. Увеличението на сърдечносъдовите проблеми в тази група през 2020 г. и 2021 г. е толкова голямо, че допринася за намаляване на очакваната продължителност на живота, съобщи „Study Finds”, предава dnes.bg.

И така, какво причинява тази тревожна тенденция? Има доказателства, че тези сърдечни заболявания са последица от лошия избор на храна и липсата на физически упражнения.

Ето какво трябва да знаете за признаците на сърдечните заболявания, какво да търсите и какво да правите, за да избегнете до голяма степен предотвратимите последици, произтичащи от нездравословните навици:

Инфарктът на миокарда настъпва, когато сърдечният мускул е лишен от кислород. Обикновено причината е частично или пълно блокиране на кръвоснабдяването на някоя част от сърцето. Симптомите при по-младите хора са същите като тези при по-възрастните, включително болка или дискомфорт в гърдите, които могат да се излъчват към ръцете, челюстта, шията или гърба, недостиг на въздух и слабост или чувство на отпадналост.

Други форми на сърдечно заболяване включват кардиомиопатия (удебелен сърдечен мускул), нередовен, анормален сърдечен ритъм и сърдечна недостатъчност.

Изследване, публикувано в American Journal of Medicine през 2019 г., оценява повече от 2000 млади хора, хоспитализирани заради инфаркт от 2000 до 2016 г. Проучването установява, че 20 % (1 на всеки 5 души) са се случили при пациенти на 40 години или по-млади. Тези пациенти са имали същия риск като по-възрастните хора да умрат от друг инфаркт, инсулт или друго заболяване.

Нарастващата честота на сърдечните заболявания е по-голяма при младите жени, отколкото при младите мъже. Жените по-често са чернокожи и имат анамнеза за диабет, хронично бъбречно заболяване, високо кръвно налягане или предишен инсулт.

Изследванията показват, че доставчиците на здравни услуги са склонни да не приемат признаците на сърдечно заболяване при жените толкова сериозно, колкото при мъжете. Те често обръщат по-малко внимание на управлението на рисковите фактори, особено като предписват по-малко лекарства, намаляващи риска, според проучване от 2019 г. в списание Circulation.

Най-големите рискови фактори при младите хора

Хората развиват рискови фактори за сърдечни заболявания в по-ранна възраст. Смята се, че повечето млади хора, които са развили сърдечни проблеми, са били в общо взето добро здраве преди инфаркта. Установено е обаче, че те са имали поне едно заболяване, което ги е изложило на риск от сърдечен инцидент.

Най-големите рискови фактори са:

Възможно е за тези състояния да допринасят някои генетични фактори. Повечето от тях обаче са последици от вредни навици на живот, които често започват още в детството, казва Юджийн Янг, председател на Съвета за превенция на сърдечносъдовите заболявания към Американския колеж по кардиология. Употребата на тютюн, кокаин, марихуана и алкохол също повишава риска от инфаркт при младите.

COVID-19 също има принос за сърдечните заболявания. Той задейства възпалителния отговор на организма, като прави кръвта по-гъста и лепкава. Могат да се образуват кръвни съсиреци, които да запушат артериите и да причинят сърдечни пристъпи. През 2022 г. списание The Journal of Medical Virology съобщи, че през първата година на пандемията смъртните случаи от инфаркт са се увеличили с 14%. Най-голямо е увеличението при пациентите на възраст между 25 и 44 години. Защо е имало такава промяна в тази възрастова група, все още не е известно.

Изследванията показват, че около половината от хората на възраст под 45 години не мислят, че могат да бъдат изложени на риск от сърдечни заболявания. Може да се окаже трудна работа да се убедят по-младите хора в сърдечните заболявания и рисковите фактори, когато те все още са съсредоточени върху изграждането на кариера и създаването на семейства.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Феик

    15 2 Отговор
    Е нали вече в Анериката не пушат цигари ,кви инфаркти ?
  • 2 Механик

    11 3 Отговор
    По цял ден дънят енергийни напитки, от какво искате да си отиват.
    Поемат конски дози кофеин и какво ли не.
  • 3 Пич

    34 0 Отговор
    Ее..... беше им важно да се ваксинират , за да ходят на море в Гърция !!! Примерно.....
  • 4 Кажи честно!

    22 0 Отговор
    С по колко "ваксини" и бустера са? + ГМО и фастфууд
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор
    Ваксините действат 🥸🥸🥸🥸🥸
  • 6 Калпазанин

    10 0 Отговор
    Кои са факторите ли 🤔🤔🤔🤔🤔. Да се сетим от малки на пързалките в макдоналдс с гмо за да има селфита във фейсбук кой къде ходил ред бил, стари закуски в детските градини които даже не ги помирисвст заради алчни чиновници, зскърмени с айфони и облъчени от либерастия и накрая още със раждането инжекции ваксини след това за всеки сап8л при чичко доктор който и само това чака да дърпа пари от касата и да изписва лекарства и антибиотици и вие какво очаквате, да живее до 100 ли, ами това либерално разлигавени образование до това води
  • 7 Селянин

    9 0 Отговор
    Тед Карлън прави едно часово студио точно по тази тема. За който знае англииски всичко е обяснено много точно защо става така и как точно РНК ваксината го предизвиква и при какви условия.
  • 8 Въпрос - Отговор

    3 0 Отговор
    Въпрос - Все повече млади хора получават инфаркт
    Отговор - Все повече млади хора приемат амфети, ефедринови продукти, кокаин, азотни буустери и подобни добавки за фитнес...
  • 9 обективността е първото ми правило

    9 0 Отговор
    В последно време инфарктите се получават от фентанил и след ваксина за ковид - не малко хора починаха млади след ваксината.
  • 10 Доказано вредят

    3 0 Отговор
    Само да кажа, че гледам малки деца как пият по половин литър енергиини напитки и то по няколко пъти на ден.
    Мама и тати им дават парите да си ги купуват. Според вас сърцата и черните им дробчета как се чувстват от толкова зоб ?