Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 09:06 2 228 3

Кои лекарства не трябва да се смесват с алкохол?

  • смесване на алкохол-
  • лекарства

Смесването на алкохол с парацетамол носи риск от сериозни усложнения за черния дроб

Кои лекарства не трябва да се смесват с алкохол? - 1
Снимкa: Shutterstock

Известно е, че комбинирането на алкохол с лекарства може да усили действието на алкохола или на самото лекарство, като понякога води до неприятни странични ефекти.

Химическият баланс в мозъка е фин и поддържа равновесие между стимулация и потискане. Прекомерната стимулация може да причини конвулсии, докато твърде много потискане може да доведе до депресия и седативен ефект.

Алкохолът намалява активността на мозъка.

Комбинирането на алкохол с Метилфенидат, медикамент за лечение на ADHD, може да доведе до увеличаване на сърдечния ритъм и риск от сърдечен пристъп.

Приемът на алкохол с ибупрофен може да причини проблеми с храносмилането и стомашно кървене.

Смесването на алкохол с парацетамол носи риск от сериозни усложнения за черния дроб.

В най-тежките случаи, смесването на алкохол с наркотици може да бъде смъртоносно. Съчетаването на алкохол с медикаменти, които влияят на мозъчната дейност, може да затрудни управлението на автомобил или работата с машини и да доведе до инциденти.

Най-изложени на риск от взаимодействието между наркотици и алкохол са възрастните хора, жените и тези с по-ниска физическа издържливост.

Лекарствата като бензодиазепини, опиоиди за облекчаване на болка, антидепресанти, антипсихотици и някои антибиотици като метронидазол и тинидазол, не бива да се комбинират с алкохол.

Важно е също да не се смесват с алкохол добавки за сън, средства срещу морска болест, препарати за лечение на настинки и грип, алергии и болкоуспокояващи.

Тази информация не заменя професионална медицинска консултация. За здравни решения, винаги се консултирайте с квалифициран медицински специалист.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.