Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 16:32 1 293 1

Работи ли наистина нисковъглехидратната диета?

  • нисковъглехидратна диета-
  • въглехидрати-
  • протеин-
  • диета-
  • храна

Диетолог посочи ползите от нисковъглехидратната диета

Работи ли наистина нисковъглехидратната диета? - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно сте чували за нисковъглехидратната диета, но не сте особено наясно дали това не е поредната мода в огромния океан от диети и хранителни режими. Наистина ли помага тя за дългосрочната загуба на излишно тегло? Какво казват специалистите по хранене за нея?

Нисковъглехидратната диета има няколко предимства и макар че най-често се говори за загуба на тегло, има и други ползи. Важно е да се помни, че всеки човек има уникална реакция към подобна диета.

В интервю за HT Lifestyle Дипак Пал, специалист по спортно и функционално хранене в SENS Clinic, изтъква предимствата на нисковъглехидратната диета:

  • Загуба на тегло: Хората обикновено започват нисковъглехидратната диета, за да регулират теглото си. Ниският прием на въглехидрати (както подсказва името) принуждава тялото да изгаря натрупаните мазнини за енергия, което води до загуба на тегло.
  • Подобрен контрол на кръвната захар: Хората с инсулинова резистентност, преддиабет или диабет тип 2 могат да се възползват от такава диета, тъй като тя помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Когато елиминираме или намалим ориза, зърнените храни и пшеницата в диетата, това може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар.
  • Повишена ситост: При нисковъглехидратната диета хората се насочват към по-висок прием на протеини и здравословни мазнини. Тези варианти обикновено са по-засищащи и могат да помогнат за контролиране на апетита, което от своя страна ни предпазва от преяждане и последващо напълняване – порочният кръг.
  • По-високи нива на енергия: При нисковъглехидратна диета хората могат да имат по-добра яснота на ума и устойчива енергия. Вижда се, че организмът става по-ефективен в използването на мазнините за гориво.
  • Подобрени нива на триглицеридите: Нисковъглехидратните диети се свързват с намаляване на нивата на триглицеридите, което е полезно за здравето на сърцето.
  • Намаляване на възпаленията: Някои нисковъглехидратни диети наблягат на цели, непреработени храни. Тези диети могат да допринесат за намаляване на възпалителните процеси в организма.
  • Подобряване на кръвното налягане: Някои проучвания показват, че нисковъглехидратните диети могат да доведат до подобряване на кръвното налягане, което е ключов фактор за здравето на сърдечносъдовата система.
  • Подобряване на HDL холестерола: Макар че въздействието може да варира, при някои хора се наблюдава повишаване на холестерола с висока плътност на липопротеините (HDL), често наричан "добър" холестерол.

Дийпак Пал добавя: “Въпреки че ползите от нисковъглехидратната диета са много, винаги е препоръчително да се подхожда внимателно към всяка нова диета. Преди да се пристъпи към диетични промени, трябва да се вземат предвид индивидуалните нужди, цели и нагласи на човека. Трябва да се обмисли и възможността за приготвяне на нисковъглехидратни ястия (за работещи професионалисти, живеещи със семейство, което има други предпочитания и т.н.). Услугите на професионален диетолог също са незаменими при съставянето на подходящ хранителен план със специфични изисквания.

Важно е да не се поддавате на информация от втора ръка, дори и да смятате източниците за автентични. Преди да се захванете с това, потърсете мнението на професионалист, съветва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиши

    0 0 Отговор
    Работи диетата особено при мен. Скоро ще се пръсна.