Last news in Fakti

25 Март, 2024 15:49 3 370 1

Витамини и минерали, които не трябва се пият заедно

  • витамини-
  • минерали-
  • хранителни добавки-
  • здраве

Обърнете внимание дали взимате по едно и също време тези хранителни добавки

Витамини и минерали, които не трябва се пият заедно - 1
Снимка: Shutterstock

Здравословният начин на хранене ни осигурява полезни хранителни вещества. Въпреки това ако спортуваме активно, при смяна на сезоните или в други случаи, приемаме витамини и минерали според нуждите си. Предприемането на тази стъпка винаги трябва да бъде обсъдено с лекар.

Според сайта medicinenet.com има витамини и минерали, които не бива да се приемат заедно, по едно и също време.

Кои са те?

Витамин C заедно с витамин B12

Витамин С е полезен антиоксидант за имунната система и не само. За витамин B12 е известно, че помага за поддържането на нервната система и образуването на червени кръвни клетки. Западни проучвания показват, че приемането на тези две добавки по едно и също време може да намали количеството витамин B12, което получаваме. Специалистите препоръчват да приемаме тези добавки с интервал от поне два часа.

Добавка на витамин А с храни, богати на витамин А

За витамин А е известно, че е мастноразтворим витамин, което означава, че е важно в менюто ни да присъстват храни, които са богати на полезни мазнини (това важи и за витамини К, Е, D), като риба, зехтин, авокадо и други и да се приема по време на хранене, да не е на гладно. Много е важно да се внимава с неговия прием, за да не се предозира. Това може да доведе до по-слаби кости и повече костни фрактури с възрастта.

Според специалисти, ако приемаме витамина под формата на добавки, не бива да прекаляваме с консумацията на храни, богати на витамин А, пише az-jenata.bg. Бременните трябва да са особено внимателни.

Фолиева киселина, известна още като витамин B9 и витамин B12

Тези два витамина от група В са важни за нашето здраве. Според учени приемането на твърде много фолиева киселина може да прикрие симптомите на дефицит на витамин В12. Ето защо е важно да се допитаме до лекар, преди приема на хранителни добавки.

Витамин Е и витамин К

Въпреки че витамин Е е антиоксидант, трябва да се внимава с неговия прием, тъй като може да доведе до повишено кървене при някои хора. Някои лекари предписват добавка с витамин К, за да подпомогнат съсирването на кръвта. Приемането на витамин Е по едно и също време може да противодейства на ефектите на витамин К, смятат специалисти.

Мед и цинк

И двата минерала са много важни за нашето здраве. Повечето хора получават достатъчно от тези хранителни вещества чрез начина си на хранене. Медта помага за развитието на мозъка, здравето на нервната система и за изграждането на важни тъкани в тялото. Цинкът е важен минерал за имунитета, кожата и други.

Различни минерали, които се приемат по едно и също време може да не се усвоят добре от организма. Така че обърнете внимание дали взимате по едно и също време заедно цинк и мед.

Зелен чай и желязо

Зеленият чай се предлага и като добавка. Сами по себе си и двете добавки предлагат много предимства. Зеленият чай има противовъзпалителни съединения, докато желязото е важно за производството на хемоглобин.

Въпреки това, когато се приемат заедно, антиоксидантите от зеления чай се свързват с желязото. Това намалява положителните ефекти от консумацията на зелен чай, смятат учени.

Калций с други минерали

Калцият е важен минерал за здравето на костите, зъбите. Приемането на калциева добавка може да повлияе на това как тялото ви абсорбира други минерали, включително цинк, магнезий или желязо. Ако приемате някаква комбинация от тези добавки, консултирайте се с лекар за това как да ги приемате за максимално усвояване на всеки минерал.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахо

    4 0 Отговор
    Язе искам да знам дали моа да пия вино и ракия едновременно, минерали не ми требат