25 Юни, 2024 16:45 1 983 8

Кои хора трябва да избягват да ядат ягоди?

  • ягоди-
  • здраве-
  • здравословни проблеми-
  • ползи за здравето

Ягодите съдържат вещества, близки до състава на аспирина

Кои хора трябва да избягват да ядат ягоди? - 1
Снимка: Shutterstock

Руският гастроентеролог д-р Людмила Сухорукова припомня, че ягодите играят ролята на естествен антидепресант, а също така са източник на желязо и предпазват от главоболие. Факт е, че те съдържат вещества, близки до състава на аспирина.

"Ягодите съдържат витамини, фибри и антиоксиданти, добър източник са на желязо, фосфор, фолиева киселина, манган и калий, укрепват имунната система, нормализират метаболизма, защитават сърдечно-съдовата система, полезни са за венците, предпазват от главоболие, защото съдържат вещества близки до състава на аспирина. Подобрява храносмилането и насърчава отслабването", обяснява гастроентерологът.

Освен това Сухорукова казва, че цинкът в семената на ягодите повишава нивата на либидото и при хора от двата пола. И също така, че се счита за естествен антидепресант, тъй като може да провокира производството на серотонин и допамин.

При кои заболявания не трябва да се ядат ягоди?

"Ягодите могат да повлияят негативно на зъбния емайл и да влошат кариеса. Ако ядете ягоди на празен стомах, това може да предизвика стомашно раздразнение, така че е по-добре да ги смесите с кисело мляко, сметана или заквасена сметана“, споделя д-р Людмила Сухорукова.

Тя подчертава, че ягодите не трябва да се консумират от хора с язвена болест и гастрит, както и тези, които имат алергична реакция към тях.

Други ползи от ягодите

По съдържание на витамин С ягодите са на второ място след касиса. Пет средно големи зрънца съдържат толкова витамин С, колкото един голям портокал. Освен това в ягодите има повече фолиева киселина, отколкото в малините и гроздето.

Ако те присъстват на трапезата ви всеки ден, значително ще подобрите здравето си, тъй като те укрепват имунната система и стените на кръвоносните съдове. Тези плодове предпазват организма от вируси и можете да се консумират като превантивна мярка срещу грип и настинка

Имат мощно противовъзпалително и антимикробно действие. Също така антимикробните свойства на ягодите са от полза за лечение на възпалителни заболявания на носа и гърлото. Освен това помагат за премахване на лошия дъх. Ягодите също съдържат йод. И при достатъчна консумация на плодове през лятото можете да откажете допълнително йодиране на храната.

Въпреки сладкия си вкус, тези вкусни плодове имат понижаващ захарта ефект. А пресен сок от ягоди, около четвърт чаша, консумиран сутрин на празен стомах, ще помогне при камъни в жлъчката. Ягодите имат диуретични свойства и са полезни за всеки, който има проблеми с бъбреците и черния дроб. За тези, които искат да отслабнат, ягодите са незаменими по време на диета.

Освен ако, разбира се, не сте алергични към тях, тъй като трябва да изядете от 1 до 1,5 кг. Ягодите ще помогнат за премахване на излишната вода от тялото. Отвара от листа и плодове на ягода ще помогне за нормализиране на кръвното налягане и метаболизма в организма.

Този плод помага и при безсъние. Ягодите се препоръчват да бъдат включени в диетата на пациенти с анемия, както и със слаби кръвоносни съдове. Консумацията им съдейства за подобряване на хемопоезата. Плодът се използва като диуретик и потогонно средство при хипертония, атеросклероза и коронарна болест на сърцето.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    3 6 Отговор
    Като си говорим за българския национален интерес, рашистите защо си затварят очите за факта, че ние печелим адски много изнасяйки оръжие за Украйна. Нали ревете за износ. Ето ви износ. Знаете ли колко хора хранят оръжейните заводи по веригата и колко пари влизат в бюджета от данъци? Това е българският национален интерес. Знаете ли, че от началото на войната Сърбия е изнесла боеприпаси за 800 милиона евро за страни от ЕС, които после отиват в Украйна и убиват руснаци. Ето така Сърбия "подкрепя" Русия - като си гледа нейния интерес. И споко. Путин няма да ни удари. Той НАТО не пипа. Той напада само беззащитните. Финландия му лепна нови 1340 км граница с НАТО, а той се прави на ударен и дори не го коментира. Ние ще си гледаме интереса и няма да навеждаме глава пред този мишок.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Рукола

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Ти пък какво си спечелил от това, че някой изнася оръжие?
  • 3 Кочан

    3 2 Отговор
    Те Макс и Морис изнесоха оръжие в началото на войната, защото тогава идеята беше Путин да прегази Украйна и след като ни е изпразнил складовете да ни накаже за предателството. Но след като нещата зациклиха, Радев не можа да посрещне "асвабадителите" и ПП то нещо се спихна.
    Сега вече износа на оръжие за Украйна става в по-друг контекст.
  • 4 криваслива

    3 0 Отговор
    Хората, които имат проблеми с кръста, е добре да се въздържат от ядене на ягоди и да се пренасочат към череши.
  • 5 До2 и 3

    6 0 Отговор
    До2, и 3. Абе, тук пишат за ягоди и коментарите за Русия и Украйна имате нужда от лечение, това вашето е психария. И, между другото няма да промените нищо

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лимонка

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "До2 и 3":

    Якодите са като гранати, късаш дръжката и хвърляш.
  • 8 АГ кабинет

    0 0 Отговор
    Сухорукова, но Мокропуткова...