4 Август, 2024 19:23 2 145 14

Загубата на зъби може да е симптом за сериозни сърдечни проблеми

  • зъби-
  • орално здраве-
  • сърдечни проблеми-
  • здраве-
  • загуба на зъб

Американски изследователи откриха, че хората, които са загубили зъби, е по-вероятно да умрат от сърдечни проблеми

Загубата на зъби може да е симптом за сериозни сърдечни проблеми - 1
Снимка: Shutterstock

Експертите предупредиха, че съществува "значителна връзка" между загубата на зъби и сериозните сърдечни проблеми.

Американски изследователи откриха, че хората, които са загубили зъби, е по-вероятно да умрат от сърдечни проблеми. Рискът става толкова по-висок, колкото повече зъби са загубени, установи още екипът от Case Western Reserve University, предава БГНЕС.

Водещият изследовател д-р Анита Аминошариа, професор от Училището по дентална медицина към Университета Case Western Reserve University в Кливланд, обясни, че макар връзката между оралните и сърдечносъдовите заболявания да не е добре разбрана, по принцип се смята, че тя е "прогнозен рисков фактор".

"Нашите констатации ясно показват, че загубата на зъби не е просто стоматологичен проблем, а значителен прогностичен фактор за смъртността от сърдечносъдови заболявания", каза тя.

"Поддържането на добро орално здраве е от съществено значение не само за здрава усмивка, но и за здраво сърце", допълни Аминошария.

"Това проучване подчертава значението на редовните стоматологични прегледи и профилактичните грижи за намаляване на риска от сериозни сърдечносъдови събития", подчерта експертът.

В новия преглед изследователите обединяват данните от 12 предишни проучвания, изследващи връзката между загубата на зъби и смъртността от сърдечни проблеми.

Данните разкриват, че вероятността хората, които са загубили няколко зъба, да умрат от сърдечни проблеми е с 66% по-голяма в сравнение с тези, които не са загубили нито един зъб. Проучването, публикувано в Journal of Endodontics, показва също, че рискът за тези, които са загубили всичките си зъби, е още по-висок. Изследователите предупреждават, че има определен брой, при който рискът "скача".

"Магическото число е 10", каза Аминошариае.

"Тези, които са имали 10 или по-малко зъби, са в беда", допълни тя.

По данни на Британската фондация за сърдечни заболявания (British Heart Foundation) около 4 милиона мъже и 3,6 милиона жени в Обединеното кралство живеят с някаква форма на сърдечно или циркулаторно заболяване.

Симптомите могат да включват болка в гърдите, болка в стомаха, болка в ръката, челюстта или гърба, чувство на изпотяване, чувство на задушаване, внезапно неразположение, подути глезени, силна умора, сърцебиене и усещане за спазми в прасците при събуждане.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    7 2 Отговор
    Може ли да те удари инсулт от това?

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нерез

    2 2 Отговор
    Имам няколко SIM карти,глупаци.
  • 4 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Любопитен":

    ти кои си бе

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пръц

    9 4 Отговор
    Изключително глупава статия.
  • 7 Калпазанин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Любопитен":

    Може, нсшия Козлодуй тука го е ударила и остеопорозата в главата, апропо нищо ново тва го знам мнооооого отдавна че болните зъби увреждат сърцето
  • 8 извод

    8 1 Отговор
    Лошо, всички които четем тази статия сме без зъби и с болни сърца

    Коментиран от #9

  • 9 И що сте без зъби

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "извод":

    Щото е национална черта грижата за здравето, особено пък за зъбите. Навремето зъболекарите скучаеха, някой целият надут, ама не отива щото "истрах мъ я".Тогава не плащаш нищо, сега платено и това е оправданието.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван Иванов

    4 1 Отговор
    Сърдечните проблеми са предизвиквани най-често от наднормено тегло, заседнал начин на живот и липса на физическа активност. Сърдечните проблеми се лекуват с намаляване на излишното тегло, т.е. с плодови, зеленчукови и млечни, намалени като количество, диети. Сърцето е един мускул и се нуждае, преди всичко, от физически тренировки, спорт, физическа активност.
    Всякакви лекарства са мощна химия и атакуват най-напред лигавици и съединителни тъкани, т.е. загуба на зъби и гастрит, най-малко. Тъй, че загубата на зъби при сърдечните проблеми е предизвикана от МОЩНИТЕ ЛЕКАРСТВА. Да не поставяме каруцата
  • 14 Иван Иванов

    4 0 Отговор
    Наднормено тегло, мазнини в тялото и около сърцето, холестерол в кръвта, заседнал начин на живот, недостатъчна физическа активност с ЛЕКАРСТВА НЕ СЕ ЛЕКУВАТ. Толкоз. От мощната химия гастрит в стомаха и кастанети в устата.