27 Август, 2024 16:32 2 210 6

Запекът може да окаже сериозно влияние върху здравето на сърцето

  • запек-
  • стомах-
  • черва-
  • сърце-
  • сърдечно здраве-
  • риск

Според изследователите хората подценяват влиянието на запека върху сърдечното здраве

Запекът може да окаже сериозно влияние върху здравето на сърцето - 1
Снимка: Shutterstock

Това, което се случва в червата, често оказва изненадващо влияние върху останалата част от тялото.

Ново проучване установи, че запекът е често срещан, но пренебрегван рисков фактор за сърдечносъдови проблеми, включително инфаркти, сърдечна недостатъчност или инсулт.

Анализът се базира на здравните данни на повече от 400 000 души в биобанката на Обединеното кралство. Според изследване, проведено в университета Монаш в Австралия, вероятността лицата със запек да претърпят сериозен сърдечен инцидент е два до три пъти по-голяма. Високото кръвно налягане изглежда само засилва опасността.

При лицата, участващи в анализа, които са имали едновременно хипертония и запек, вероятността да претърпят сърдечен инцидент е била с 34% по-голяма.

"Традиционните сърдечносъдови рискови фактори като високо кръвно налягане, затлъстяване и тютюнопушене отдавна са признати за основни фактори за сърдечни заболявания," обяснява медицинският изследовател Франсин Маркес от Монаш.

"Сами по себе си обаче тези фактори не обясняват напълно появата на големи сърдечни събития. Това проучване изследва потенциалната роля на запека като допълнителен рисков фактор, като разкрива обезпокоителни резултати."

Може би най-известният пример за потенциално опасните последици от хроничния запек е Елвис Пресли. Елвис умира, напъвайки се в тоалетната, през 1977 г. на 42-годишна възраст от масивен сърдечен удар.

Въпреки че около смъртта на Елвис все още има голяма мистерия и най-вероятно роля са изиграли "лошото" сърце и злоупотребата с наркотици, вярно е също така, че той е страдал от хроничен запек, вероятно причинен от лоша диета и болкоуспокояващи. При аутопсията му е установено, че когато умира, има разширен 'мегаколон', запушен от глинени изпражнения отпреди месеци.

Въпреки че причината за смъртта на Елвис остава тема на спекулации, някои експерти, включително личният му лекар, изказват хипотезата, че чрез силното натискане на тоалетната, Кралят на рокендрола може да е повишил кръвното си налягане и сърдечната си честота до опасни нива.

Новото изследване от британската Биобанка показва, че запекът наистина е подценяван рисков фактор за високо кръвно налягане и големи неблагоприятни сърдечносъдови събития. Още повече, изглежда, че в случая има и генетичен компонент.

В тази връзка дъщерята на Елвис Лиза Мари Пресли умира от сърдечен арест вследствие на обструкция на тънките черва на 54-годишна възраст, което представлява частично или пълно запушване на долните черва.

През последните години здравето на червата се превърна в ключов аспект на персонализираната медицина, като има връзка със сърцето и мозъка.

Констипацията е едно от най-често срещаните стомашно-чревни нарушения, което засяга около 14% от населението на света. Последните изследвания показват, че графикът на изхождане на човек е тясно свързан с цялостното му здравословно състояние.

Но са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере как хроничният запек може да повлияе на сърдечносъдовата система в дългосрочен план.

"Последствията от това проучване са мащабни," казва Маркес. "Тези резултати предполагат, че значителна част от населението може да е изложена на повишен риск от сърдечносъдови заболявания поради здравето на червата си."

Изследването е публикувано в American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хей

    5 1 Отговор
    Редакцията не страда от тази напаст. Центовете го предотвратяват...
  • 2 Леля Гошо

    4 1 Отговор
    Откакто напълня, Събка не страда от запек
  • 3 Ми да, докат

    4 1 Отговор
    се пънеше да се изходи, един мой познат получи инфаркт. Едвам го спасиха...
  • 4 ЛЕКАР

    15 1 Отговор
    Пийте повече вода - тя е ненаситен разтвор, нищо не може да замени пистата вода. Не яжте хляба от магазина. Глутенът е лепило. А без да е ферментирал с квас е отрова. Маята е несмилаем продукт. Ако намерите старобългарски хляб без мая - може.
    Пеочвтете статията: "Здравословен хляб, мит или реалност?"
    Яжте салати - това са храносмилателни ензими.
    Яжте фибри, влакнини, келтска сол, не яжте захар и ще сте здрави.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Доктор Радева

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЛЕКАР":

    За да сте здрави като бикове, всяка вечер една хубава салата с 200-300 екологична домашна грозданка. Не пийте газирано.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.