Last news in Fakti

13 Август, 2005 15:12 1 911 0

Дребен и вреден

  • renault-
  • renault sport concept-
  • clio

Може би честичко сте чували да се казва, че някои хора са “дребни и вредни”. Обикновено с подобна фраза народът характеризира онези представители на човешката раса, за които не може да бъде дадено обяснение как успяват да съберат толкова злоба и характер в толкова дребно тяло. Горе-долу това представлява и автомобилът в настоящия материал. Дебютната му поява се очаква да бъде в рамките на автомобилното изложение във Франкфурт, а названието му - Renault Sport Concept, първоначално с нищо не подсказва, че става дума за спортна модификация на базата на дребосъка Clio.

Всъщност студията е разработена от развойното студио на Renault с единствената цел да сондира почвата за това как би могла да изглежда топверсията на модела Clio, която следва да се появи на пазара най-късно в началото на 2006 година. Иначе студията определено

разполага

с потенциал да ви впечатли. Цветът например, в който е издържано четириколесното, е яркочервен и недвусмислено подсказва, че създателите му са го предвидили с една единствена цел - да разпалва страстите до максимум. Масивните и изпъкнали калници, по-ниско разположената каросерия и подчертаните странични прагове пък не оставят никакво съмнение, че пред вас стои автомобил, предназначен преди всичко за шофиране с темперамент и желание за много спорт. Агресивният облик на дребосъка допълнително се подсилва от осемнадесетцоловите седемспицови алуминиеви джанти. Последните “великодушно” разкриват перфектна гледка към боядисаните в червено спирачни апарати.

Като цяло конструкторите отделят подобаващо

внимание

на спирачната система и залагат на най-доброто. Така например отпред са монтирани силно вентилирани Brembo спирачни дискове и четирицилиндрови спирачни апарати, изработени от алуминий. Диаметърът на спирачните дискове е 330 мм отпред и 280 мм отзад. Освен безпроблемно спиране конструкторите от Renault обещават и впечатляваща стабилност и сигурност на пътя. Според тях мъникът уверено следва избраната траектория на движение, а динамиката и окачването също отговарят на изискванията за по-спортен автомобил.

Всъщност специалният аеродинамичен пакет, с който е оборудвано возилото не оставя съмнение за неговия силен спортен дух. Особено силно впечатление прави разположеният отзад дифузьор. Последният е натоварен с отговорната задача да събира въздушния поток под автомобила, да го канализира и използва за допълнителен натиск върху задната ос, като по този начин да бъде повишено ускорението и динамиката на автомобила.

В предната част на Renault Sport Concept впечатление прави мощният въздухозаборник, интегриран в бронята на четириколесното, както и изцяло хромираната радиаторна решетка. Допълнителните фарове за мъгла също са “снабдени” с хромирани лайсни, както и страничните огледала.

Във вътрешността на автомобила също има какво да ви грабне окото. Салонът е издържан в червено-черни цветове, а четирите спортни седалки и множеството хромирани орнаменти и апликации допълнително внушават усещането за много спорт. Последният в голяма степен е гарантиран и от двулитровият шестнадесетклапанов мотор. В оборудването място намира и шестстепенна механична трансмисия.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА