Last news in Fakti

25 Юни, 2005 08:15 896 2

Играчка за милиони

  • ferrari-
  • fxx-
  • ferrari fxx

Независимо дали на конкуренцията й харесва или не, почти всеки преуспял жител на Планетата бърза да анонсира на света материалното си благопуличие, като украси колекцията си от скъпи и луксозни возила с някой от екзотичните представители на моделната гама от Маранело. Италианският производител на расови пистарки отдавна е доказал умението си да намира най-краткия път към сърцата и кесиите на елитарната си клиентела, но поредната им “играчка” надминава и най-смелите представи на обикновения човек. От Ferrari буквално преди седмица представиха на света своята “играчка за милиони”, чиято единствена цел е да внесе ново и изключително зашеметяващо усещане за хората с тлъсти банкови сметки.

Идеята се състои в това, че на двадесет отбрани и, разбира се, доста заможни мъже се предлага възможността да изпитат чувствата, които бушуват всеки път в Михаел Шумахер и Рубенс Барикело, когато се подготвят да заемат местата в своите болиди. Сбъдната мечта на милионерите се нарича FXX и представлява истинска техническа лаборатория на четири колела.

Возилото се ражда като резултат на дългогодишния

опит

на Ferrari в производството на лимитирани серии автомобили, комбиниран с опита натрупан в пистовите състезания. Расовият суперкар ще даде основа, върху която ще се развиват бъдещите ексклузивни автомобили на Маранело. Четириколесното е оборудвано с 6.262-литров, V-образен дванадесетцилиндров двигател с мощност 800 к.с., които се достигат при 8 500об./мин. Предавателната кутия е чист трансфер на технологиите от Формула 1, които позволяват смяната на предавките да става за по-малко от 100 милисекунди.

Не по-малко иновативна е и аеродинамиката на колата, формата й осигурява 40 процента по-висока притискателна сила от всичко постигано досега в автомобилите GT. Спойлерът на колата може да се регулира така, че най-добре да отговаря на специфичните изисквания на всяка писта. Сътрудничеството на Ferrari с Bridgestone пък доведе до развитието на специална деветнадесетцолова гума тип “слик” специално за модела FXX. Аналогично на това и специалистът в спирачките Brembo създаде специална система за управление и охлаждане на спирачките, включваща и големи спирачни дискове от композитни материали.

Това, което отличава FXX от стандартните модели, е специалната телеметрична система, която ще наблюдава и управлява 39 различни параметъра на автомобила в реално време. В същото време системата ще записва най-разнообразна информация за събитията в и около колата.

Цената

на всеки един автомобил, включен в програмата е 1,5 милиона евро, срещу които клиентът, одобряван от специална комисия на фирмата ще има автомобил с пригодена само за него седалка и педален блок, курс за управление и тренировъчна сесия, посветена на методологията на тест-драйвовете. След това Ferrari организира двугодишна програма за каране на колите в най-различни писти на света, като ще ги докарва с фабричен транспорт, ако клиентът желае. Автомобилът ще може да се използва и при индивидуални карания срещу заплащане на входна такса на всяка писта в Европа. Със сигурност обаче върху всеки собственик на едно от двайсетте Ferrari FXX ще тегне забраната за използването му, върху който и да е конвенционален път. Така или иначе обаче закупуването на подобен уникат определено гарантира на неговия притежател городостта и самочувствието от това да бъдеш неразделна част от световно известния “Ferrari Team”.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fxx

    0 0 Отговор
    най-добрият суперкар правен някога.
  • 2 fxx

    0 0 Отговор
    най-добрият суперкар правен някога.