Last news in Fakti

25 Юни, 2005 08:27 2 091 0

Малкият чаровник

  • renault-
  • clio-
  • renault clio

Петнадесет години след появата на първото Clio френският концерн представи третата генерация на малкия чаровник през изминалата седмица на пищна церемония в Кьолн, Германия. Официалният старт на продажбите пък ще бъде даден след участието на престижното автомобилно изложение във Франкфурт през септември тази година.Новото Renault Clio предлага не само съвършено различен дизайн от този на предшествениците си, но и разполага с цяла плеяда технически нововъведения. Така например компактният автомобил е разположен върху изцяло новата платформа “В”, създадена в резултат на съвместните усилия на специалистите от Renault и Nissan. Първоначално продажбите ще

стартират

с две модификации на возилото - с две и с четири врати. При тях габаритите са напълно идентични - дължината е 3 900 мм, широчината - 1 700, а височината - 1 500 мм. Междуосието също е доста внушително - 2 575 мм, което само по себе си е гаранция за наличието на достатъчно комфорт и свободно пространство във вътрешността на Renault Clio 3. Компактният автомобил разполага и с доста прилично товарно отделение. Без допълнително разместване на задните седалки Renault Clio разполага с товарен отсек с обем 288 литра.

Арматурното табло е типично за марката и отговаря на последните дизайнерски тенденции в Renault от последните няколко години. Доста голяма аналогия се наблюдава с модела Megane. По негово подобие и при Clio основните информационни символи са разположени непосредствено зад волана в стилни кръгли циферблати, а данните за радиото и тези от навигационната система се изобразяват на специален дисплей, разположен в средата на арматурното табло, непосредствено над вентилационните отвори на средната конзола.

Гамата на двигателите

за новото Renault Clio, което ще се произвежда в завода Флинс във Франция, както и в Бурса, Турция, започва с 1.2-литров бензинов агрегат с мощност 75 к.с., минава през 1.4-литровия юнак, гарантиращ 100 к.с, за да се стигне до 1.6-литровия мотор, размахващ камшика на 110 расови кончета, който засега е и най-мощното предложение в гамата. Дизеловият двигател е един, като работният обем при него е 1.5 литра, но ще се предлага в три различни модификации, с мощност съответно 70, 85 и 105 к.с.В началото на следващата година пък се очаква да излезе и изцяло новия двулитров двигател, мобилизиращ 140 к.с., като се предвижда и спортен вариант, който ще разполага с още 40 коня отгоре.

Скоростните кутии новото Renault Clio е заимствало от друг, набиращ скорост модел на компанията - Modus. Механична петскоростна кутия ще е на разположение за всички двигатели с изключение на най-мощния бензин и дизел в гамата, които ще се продават с шестскоростни трансмисии. При автомобилите с 1.6 и 2.0-литровия бензинов двигател съществува възможност за вграждане на четиристепенен автоматик.Освен всичко друго, подобно на Megane, Renault Clio 3 също се сдоби със славата на много сигурен автомобил, взимайки максимума от 5 точки на краш-теста на Euro NCAP. Според нивото на оборудване, автомобилът ще разполага с до осем въздушни възглавници, серийно вграждан ABS, а системата за стабилност на пътното поведение ще може да се поръчва като опция.

Третата генерация на Renault Clio ще влезе в магазините през есента. Засега обаче от компанията производител все още не са оповестили цените, срещу които ще се търгува автомобилът на европейските пазари.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА