Last news in Fakti

25 Ноември, 2006 13:42 2 117 1

600 коня за юбилея

  • volvo-
  • t6 roadster-
  • vox amazon-
  • amazon

Обикновено се смята, че ежегодното изложение на Асоциацията на пазара за специално оборудване (Special Equipment Market Association, SEMA) привлича любители на класическото американско автомобилостроене. В Лас Вегас се събират най-изявените производители в областта на поръчковите возила, но акцентът почти винаги пада на легендарни модели от златното минало, минали през ръцете на някой от майсторите като Чип Фууз.

В тазгодишното издание на форума обаче една от най-коментираните звезди се оказа с шведски паспорт и в това няма нищо чудно. Освен че намират най-сигурния си пазар в Северна Америка, по инженерната си философия скандинавските конструктори се доближават по-скоро до щатските си колеги, отколкото до европейските. Може би най-силната школа в областта на хот-родите на Стария континент е именно шведската. Volvo неотменно има свои шандове в Лас Вегас и от две години изненадва всички с някои изключително сполучливи разработки, сред които особено ярко изпъкна T6 Roadster.

Макар и не така революционен за марката, гвоздеят в скандинавската програма на SEMA 2006 носи не по-малко изненади. Разположен между няколко силно модифицирани С30, VOX Amazon моментално привлече вниманието на повече от 100 000 посетители на шоуто. Класическото комби от 1967 г. прилича на всичко друго, но не и на пенсионерски фургон, какъвто повечето автолюбители си представят, чувайки името. Преди да кацне на щанда във Вегас, експонатът е спечелил титлата "Най-страхотно Volvo" на 25-ата юбилейна сбирка на Vallakra Custom Car Meet в Ландкрона, Швеция. Там е взето решението колата на Матиас Вокс да представя страната на SEMA тази година, след като Amazon-ът надвива над 600 съперника.

В решението на съдийската комисия оправдва избора си със заключението, че "тази кола представя истинското шведско изкуство да се строят автомобили с високо качество и уникално внимание към детайла". Скандинавските съдии допълват още, че "автомобилът на Вокс изпъква сред тълпата, но едновременно с това отдава почит на шведска икона, която навършва половин век тази година. Титлата се присъжда още и заради 600-те коня под предния капак".

Volvo 120/130 и комби версията 220 излизат на пазара през 1956 г. и бързо се сдобиват с прякора Amazon. Серията се произвежда без особени изменения до 1970 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dinko

    0 0 Отговор
    ИСКАМ ГООООО !!!!!!