Last news in Fakti

20 Април, 2017 11:57 14 082 14

Първа стачка в BMW от 20 години

  • bmw-
  • mini-
  • стачка-
  • великобритания-
  • коули-
  • хамс хол-
  • суиндън-
  • rolls-royce

Работници на BMW AG във Великобритания стачкуват за пръв път от повече от две десетилетия заради намеренията на ръководството на концерна да намали пенсиите. Заради протеста е спряно производството в три завода на немския автомобилен гигант в Коули, Хамс Хол и Суиндън, където се произвеждат автомобили Mini и компоненти за тях, съобщава Интерфакс.

Профсъюзът Unite обяви, че започва серия от осем 24-часови стачни акции, следващата от които ще бъде на 23 април. Работниците на BMW в Гудууд, където се сглобява продукцията на Rolls-Royce, засега няма да участват в протеста, но планират да се включат в него в началото на май.

Ръководството на BMW е призовало представителите на синдиката да се върнат на масата за преговори. В Коули компанията произвежда по около 1 000 "минита" в денонощие и се надява да навакса изоставането в плана до края на годината.

Недоволството на британските работници на BMW е предизвикано от плановете на германските шефове да променят пенсионната схема така, че размерът на възнагражденията на навършилите възраст служители да се изчислява въз основа на последната заплата. Ако бъде приета, тази промяна би ощетила някои от 3 500 стачкуващи със суми до £160 000 (над €190 000).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    40 5 Отговор
    Капиталистите продължават да гният, стачки, протести..) В България стачки няма, тук всичко ни е наред.
  • 2 Спите ли

    39 5 Отговор
    Завият две гайки и са преуморени. В България слизаш на 200м. под земята в мините за мижава заплата, която няма и 1/10 от пенсията им сигурно.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Шерваме

    24 2 Отговор
    Тука си шерваме проблемите във фейскнигата и така си недоволстваме...къв протест бе братко 😁 не е смешно, жалко е...
  • 4 Лупи

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Спите ли":

    Виж сега, кой как си го нагласи. В България може на тия дето слизат под земята да им бавят заплатите с по 6 месеца, а тия във Великобритания за 1/4 от същия труд да взимат по 10 пъти повече и после по 20 пъти повече пенсии. Кой как си го извоюва. И там ако слизат в мините или сядат на бюро и работят за някой който не им плаща и си траят ще седят с ниски заплати и без пенсии.
  • 5 Бляд

    14 0 Отговор
    Имат заводи и работа и защита.В България и депутатите гледат как да оберат работника.Само дето работника си хвана пътя колкото може по далеч.
  • 6 Реалист

    11 3 Отговор
    Брекзит ли казахте??? Каквоооо казааааа...??? Дано поне един завод на БМВ дойде в България ( но не в Ловеч при джуджето с комплексите).
  • 7 Bmw-ciganiq

    6 5 Отговор
    Kude e oniq s konq.Mai rabotnicite na bmw hodqt naistina s kone na rabota kato im gledam cveta na kojata.Nesluchaino i sglobkite i chastite sa im vse edno praveni v nqkoq afrikanska strana.

    Коментиран от #8

  • 8 Комшията на onq s konq

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "Bmw-ciganiq":

    Ти да не си от Африка, като гледам как пишеш , като маймуна.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 mediator37

    20 1 Отговор
    Английският автопром начело с минитата и ролс-ройсите беше фалирал. Фалит и забвение в историята ги чакаше, ако не бяха швабите. БМВ ги спаси.
    От БМВ подхванаха мърлявите английски фабрики и дадоха качество, стил, перспектива. Извинявайте, ама 1000 минита на ден малко ли са !!!
    Алооо, английските алкохолици, защо не си ги произвеждахте 1000-та минита на ден преди да дойде БМВ, ами бяхте фалирали ? Защото сте прости, мързеливи и некадърни, защото нямате технологии и технологична дисциплина. Обаче ето, загладиха косъма благодарение на "гадните" германци и сега искат ли искат. Отворили си устите за пари.
    БМВ да затварят там и да се местят. Тук и за половин пенсия по-добра работа ще им вършим.

    Коментиран от #12

  • 11 БМВ Работник с Потник

    9 0 Отговор
    Ние сме само н.егри и а.раби във фабриките вече - белите маймуни се алкохолизират в пъбовете. Няма как - модерни времена.
  • 12 Чичу Ади

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    Кисело гроздето нещо, а? БМВ никога няма да направят завод в бълХария, защото не са слепи и прости. Освен това, българите може да не са прости колкото англичаните, но са дваж по-некадърни. Ти от каква позиция определи англичаните като нетехнологична нация? Я да видим какво ще сложиш на масата. Едни китайски ментета дойдоха в бълХария и се хванаха за главата, ти се надяваш БМВ да дойде и да изсипе един влак с пари за народ, който може да се похвали с производство на ръчни количики за оборска тор. Като дойдат в Англия, само махат с ръце и се усмихват. Пък нека са най-най във всичко, ще си стоят скъсъняци цял живот и ще чакат някой да се сети за тях...
  • 13 Българин

    3 7 Отговор
    Стига сте ми ги хвалели умрелите германци.Некадърни са и нищо не разбират ,просто имат текника и дисциплина отгоре.Работил съм в германия и мога да кажа ,че един българин работи 100 пъти повече и е 100 пъти по-можещ от 1 германец,дори и на по-висок пост (образован).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.