25 Май, 2017 16:33, обновена 25 Май, 2017 16:38 8 135 5

Най-бързият седан на Ринга бил... Volvo

  • volvo-
  • s60-
  • polestar-
  • рекорд-
  • нюрбургринг-
  • cyan racing
Най-бързият седан на Ринга бил... Volvo - 1

Миналата година Volvo S60 Polestar е поставил рекорд за серийно произвеждан седан на немската писта "Нюрбургринг", но постижението е пазено в тайна до този момент. Това става ясно от клипче, публикувано от състезателния партньор на шведската марка Cyan Racing.

През 2016-а напомпаната S60-ка е успяла да завърти обиколка на Северната дъга за 7:51.1 минути, изпреварвайки с почти четири секунди тогавашния първенец сред седаните BMW M5 F10 (7:55). Докато шведите са си траели за постижението обаче, времето им е победила първо Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Verde (7:39), след това Porsche Panamera Turbo (7:38), а после отново италианката (7:32), която държи и актуалния рекорд.

Във видеото от Cyan Racing твърдят, че най-доброто време за обиколка не е било приоритет при изпитанията на S60 Polestar на Ринга. В процеса на тестовете обаче се оказало, че Volvo-то има потенциала да стане най-бързият сериен седан.

За разлика от осемцилиндровата Panamera и въоръжената с V6 Alfa S60 Polestar разчита само на четири цилиндъра. Двигателят от семейството Drive-E има по-голяма турбина и механичен компресор, различен разпределителен вал, нови мотовилки и по-мощна горивна помпа.

Мощността от 367 к.с. и въртящият момент от 470 Нм позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.7 секунди. Максималната скорост е ограничена принудително на 250 км/ч. Моделът се предлага и с каросерия комби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шведът

    14 2 Отговор
    Вълк в овча кожа.. ;)
  • 2 Алфа Ромео

    14 1 Отговор
    То за хвалба ли е че са направили по-бърза кола от ВМЗ....
  • 3 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Не знам кое е учудващото... Volvo и Saab правят първите сетийни автомобили с двигатели, фабрично оборудвани с ТУРБО. И двете шведски марки през годините имат толкова много модели с Турбо мотори, които вървят наистина МНОГО - и говорим предимно за комбита, които обаче слагат в малкия си джоб много "спортни" купета. Така че не мисля, че е толкова учудващо, че Volvo са държали рекорда на Ринга.
  • 4 АЛФА РОМЕО

    5 0 Отговор
    От името на статията става ясно че волво е най бързия седан,а от статията че е можел да бъде. Нали се борехме с този тип новини.

    Коментиран от #5

  • 5 Да поясним

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "АЛФА РОМЕО":

    Я по хубаво да прочетем заглавието "Най-бързият седан на Ринга БИЛ... Volvo", сиреч е БИЛ, не Е сега. Мен друго ми е чудно обаче, по какви критерии Панамерата се причислява кум седаните. Типа на цялата задна врата вместо по-малък капак за багажника както и двъобемната каросерия би трябвало да правят колата хечбек. Имам Citroen C5 2002 който си се води хечбек, а пък има повече вид на седан!