Last news in Fakti

2 Август, 2018 18:23 30 495 14

Не оставяйте бутилки с вода в купето

  • бутилка-
  • жега-
  • пожар

Оставянето на пластмасови бутилки с вода под палещите лъчи на слънцето през лятото може да бъде опасно. Нагрятата пластмаса отделя вредни съединения като бисфенол и параксилол, които са производни на канцерогенния бензол и най-малкото предизвикват дразнене на стомаха.

Автомобилистите обаче имат още една не по-маловажна причина да внимават за бутилки в купето на колата. При определени обстоятелства дори пластмасовото шише с вода може да предизвика пожар.

Заради формата и съдържанието си бутилката действа като леща, която фокусира слънчеви лъчи. През лятото температурата в купето се покачва неимоверно и понякога прогорената тапицерия е най-малката беда, която може да ви сполети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    28 1 Отговор
    затова бирените бутилки са с тъмен цвят!
    който иска да се мие да си носи в багажника туба.
  • 2 Притеснен

    32 2 Отговор
    "Нагрятата пластмаса отделя вредни съединения"...пластмасовите чаши от кафе автоматите по улиците дали имат същия ефект...понякога са толкова горещи че не може да държиш чашата.

    Коментиран от #3

  • 3 До Питеснен

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "Притеснен":

    Не напразно си притеснен! По принцип в пластмаса не е хубаво нито топли напитки (чай, кафе и т.н.), нито топла храна да се държи именно заради химикала Бисфенол-А!!! Този химикал се отделя от пластмасата при нагряване и в тялото симулира, че е естроген!!! Не случайно масово мъже и жени по цял свят стават Би сексуални, заради БИсфенол-А е, съвсем сериозно!!! Внимавай!

    Коментиран от #6

  • 4 РЗС

    24 5 Отговор
    Това лято специално не се притеснявайте и си оставяйте бутилки в колата, то се съсипа да вали
  • 5 onq s konq

    16 18 Отговор
    Първо-умните хора НЕ ПИЯТ ВОДА-тя е за къпане,пране,готвене,МИЕНЕ НА КОЛАТА и т.н.Второ-умните хора не си паркират БМВ-тата НА СЛЪНЦЕ-вредно е както за боята и гумите,така и за тапицерията.Ако пък се наложи все пак да се паркира на слънце,предвидливите хора си носят ПОКРИВАЛО В БАГАЖНИКА,с което гордо си покриват колата под завистливите погледи на останалите водачи.

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 6 Иван

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "До Питеснен":

    Брато, благодаря за предупреждението.
    Досега си позволявах от време на време да пия вода от пластмасова бутилка, но вече КРАЙ.
    Натискам на бира
  • 7 kvpqoa

    7 2 Отговор
    PET няма как да извади бисфенол-А от състава си и още по-малко да го отдели във течността в бутилката.
  • 8 Преминаващ

    4 1 Отговор
    В долния край на пластмасовите бутилки има една цифра ! Малко хора и обръщат внимание, а тя е от огронмо значение за здравето ! Поинтересувайте се в нета коя цифра за какво е !
  • 9 Stefko 88

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Аз съм в гараж даже не я заключвам. :)
  • 10 Кашонен

    6 1 Отговор
    Бе оставяйте си ги наволя в комбитата бе хора! Тъкмо ще ни отървете от грозните си печки. Баничарки и Ванове, горете необезпокоявано! Никой не ви иска
  • 11 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Поредната простотия на оня с коня.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бемвето

    2 4 Отговор
    В моето бемве не влиза слънце, щото задните стъкла са ми тонирани. Водата държа в нишите на задните врати. Бемвето не избелява на слънце, апропо.
  • 14 Българин

    0 0 Отговор
    Че по търговските складове, които продават мин.вода тя си е директно на двора на слънце. Тях кой ще ги санкционира. Докато стигне до магазина, за да я купиш, тя е стояла на лятното слънце и пластмасата е отделила всичките си там вещества.