Last news in Fakti

6 Юни, 2019 21:20 5 143

Владислав Атанасов, ААП: „Умни“ и ефективни камиони на TRUCK EXPO 2019

  • truck expo-
  • атанасов-
  • аап-
  • камиони
Владислав Атанасов, ААП: „Умни“ и ефективни камиони на TRUCK EXPO 2019 - 1

Днес беше открито международното изложение TRUCK EXPO 2019 – най-голямото събитие в сектора на тежката автомобилна индустрия в България. За три дни на Летище „Лесново“ всички водещи автомобилни производители показват най-новите си модели, технологии и оборудване за тежки и лекотоварни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства. Организатор на изложението е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Разговаряме с Владислав Атанасов, член на Управителния съвет на асоциацията.

TRUCK EXPO 2019 вече е основната сцена за тежките камиони в България. Какво ново показвате пред публиката от 6-ти до 8-ми юни на Летище „Лесново“?

Това изложение наистина е основно събитие за нашият бранш и винаги се стремим да покажем новостите и подобренията разработени и внедрени от компаниите производители. Основните акценти при всички марки са подобрения в двигателите с цел понижаване на вредните емисии и консумацията на гориво. Друг акцент са системи и технологии за повишаване на сигурността на управление на автомобилите. Много важен акцент са технологиите за „по-умно“ управление на автомобила и ефективното управление на транспортните задачи. Има и премиери на нови модели на това изложение, така че ще бъде интересно както за водачите, така и за ръководителите на транспортните фирми.

Покрай проблемите на превозвачите, българите разбраха колко е голям транспортният сектор у нас. Смятате ли, че фирмите от ААП растат заедно със сектора?

Това до сега се случваше – фирмите от Асоциацията на автомобилните производители наистина растяха, заедно с растежа на транспортният сектор у нас. За съжаление „Пакет Мобилност“, така както е предложен за приемане, ще затрудни работата на транспортните компании и едно от възможните последици е тези компании да прехвърлят част от бизнеса си в други държави.

Ако се реализира новият път на коприната между Китай и Европа, какви перспективи виждате за Вашите компании в една страна на кръстопът, като България?

Евентуалното засилване на трафика на тежкотоварни автомобили, ще увеличи не толкова продажбите, колкото обслужването на тези автомобили. Това е много важно за компаниите от бранша, защото ще се увеличи натовареността на сервизните центрове.

Вие сте изпълнителен директор на MVB Truck and Bus Bulgaria – официален вносител на MAN Truck&Bus AG. Какво показва МАН на изложението тази година?

За тази година имаме представяне на една изцяло нова серия автомобили и една специална серия. Новата серия при нас е TGE –товарни автомобили от 3,0т до 5,5т. Ние не бяхме представени до сега в този сегмент и със сигурност сега пред нас се откриват нови възможности да отговорим на нуждите на клиентите ни. Много от настоящите ни клиенти имат нужда и от такъв тип автомобили за пълното покриване на тяхната дейност, но също така ще се насочим и към клиенти, до които до сега не сме достигали. Показваме TGE във всичките му модификации и сме убедени, че силното представяне на този нов модел в Европа ще се повтори и на нашият пазар.

Владислав Атанасов, ААП: „Умни“ и ефективни камиони на TRUCK EXPO 2019

Специалната серия, която показваме на TRUCK EXPO са влекачи TGX TopUsed XLION – употребявани влекачи с малък пробег и с между 2 и 3 години от дата на първа регистрация. Специфичното за тези влекачи е, че се предлагат с 24 месеца международна гаранция на целият автомобил. По този начин MAN установява едни нови стандарти при предлагането на употребявани автомобили, които са изцяло в услуга на клиента. Нашата компания продава по над 350 употребявани автомобила през последните години. Бъдейки лидер в този сегмент, амбициите ни за 2019 година са още по-големи и се стараем да предлагаме камиони с голяма добавена стойност за клиента. В този смисъл гаранцията от 24 месеца е силен аргумент за качеството на нашите автомобили.

Успяват ли българските професионални шофьори да догонят модерните технологии в новите камиони, които производителите предлагат?

Аз мисля, че успяват. Този процес обаче зависи както от готовността на ръководителите на транспортните компании да внедряват новите технологии, така и от обученията и разясненията, които производителите предлагат. Всяко нововъведение в автомобилите трябва да бъде добре разяснено на водачите за да добият те увереност и да извлекат максимална полза в реални условия от тези технологии.

Входът за TRUCK EXPO 2019 е свободен. Необходима е предварителна регистрация: https://truckexpo.eu/visitors/registration.html



Свързани новини