5 Февруари, 2020 15:58 8 096 18

Само за автомобилни фенове: Истината за Ford v Ferrari

  • ford v ferrari-
  • документален филм-
  • автомобили
Само за автомобилни фенове: Истината за Ford v Ferrari - 1

Подготвя се премиерата на ексклузивен документален филм за историята, която е в основата на блокбастъра Ford v Ferrari. Малко сюжети в автомобилната история са толкова увлекателни, колкото конфронтацията между Ford и Ferrari на Льо Ман. Ford-ът в крайна сметка печели тази битка през 1966 г., а прототипът GT40 е първият, който вижда карирания флаг още три пъти преди края на десетилетието.

Историята за първата победа на Ford GT40 на култовата писта стана изключително популярна не само сред автомобилните фенове и всичко това благодарение на филма „Форд срещу Ферари“ с Мат Деймън и Крисчън Бейл в главните роли. Филмът, който вече е номиниран за „Оскар“, е посветен на легендарния дизайнер Карол Шелби, състезателят Кен Майлс и подготовката им за известната надпревара на състезанието в Льо Ман през 1966-а. Но вярно ли е всичко, показано в блокбастъра?

Разбира се, в Холивуд те са склонни да преувеличават, разпалват ситуацията, активно да добавят драми и други подобни. Наистина ли от Ford се намесват толкова сериозно в екипа? Майлс и Шелби били ли са се? Кой друг е подготвил за състезанията Ford GT40? Какво общо има Якока? И въобще, каква е тази кола, която изненадващо се появи от Англия? (спойлер - марката Lola) Накрая, основателят на Ferrari Енцо Ферари всъщност гледал ли епичната битка със собствените си очи, седнал на подиума?

На тези и много други вълнуващи въпроси ще се отговори с документален филм, създаден от Motorsport Network. Направихме много ексклузивни интервюта с експерти, използвахме собствени материали и снимки от обширни архиви, а също поканихме специални гости - деветкратният победител в Льо Ман Том Кристенсен и синът на Кен Майлс, Питър.

Холивудската интерпретация на събитията е завладяваща, но, меко казано, мълчи за нещо много важно. Документалният филм на Motorsport Network разказва истинската история на един от най-драматичните моменти в световния автомобилен спорт. Не го пропускайте.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    17 0 Отговор
    Филмът е хубав, но наистина има много пропуски и съвсем умишлено не се споменава Лола
  • 2 onq s konq

    19 36 Отговор
    Не знам кой си е повярвал че може да сравнява Форд с Ферари и въобще да има битка между тях. Все едно да сравняваш Дъстър с Х6.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 сектант

    13 10 Отговор
    Трябва да направят филм за състезателната история на Дъстър No Limit

    Коментиран от #5

  • 4 сектанта

    13 22 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Ами да, Дъстър струва три пъти по-малко, харчи наполовина а вътре и мястото е повече, и багажника е по-голям и най-вече с него може да се качиш и на Мусала. А с Х6 кифлите се чудят как да го паркират у Моло!

    Коментиран от #10

  • 5 Бастун

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    ми вземай камерата и започвай.
  • 6 bai ivan

    24 6 Отговор
    Да за Форд може и да е било епична битка, но за Ферари е било една от многото битки които водят от началото на състезанията. Така, че Енцо Ферари може и въобще да не е присъствал на състезанието. Сигурен съм, че половината от историята във филма е измислена.
  • 7 РЗС

    11 3 Отговор
    Филма е мн мощен, тр го гледате. Най ми е интересно дали наистина шелби си е заложил компанията когато повози форд. Ако е истина те тоя е моя идол, и така и не каза на майлс, за да не го изнервя може би
  • 8 РЗС

    15 13 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Баче не е лошо да научиш, че парите купуват всичко, най-вече материални неща. Форд са могли да купят ферари преди закуска, а за следобедна ламборгини. Във филма енцо ядоса форд и затова втория рече - имате неограничен бюджет, разцепете тоя жабар, и шелби е точно човека да го направи. Форда е уникален и още от първия път разцепи ферарито, представи си да имаха дългогодишния опит на ферари. Парите майка купуват победи

    Коментиран от #9, #12, #14

  • 9 Цървулчета български

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "РЗС":

    Хм,то и днес фордовете много “скъпи” и “желани” мани

    Коментиран от #13

  • 10 Асд

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "сектанта":

    Като се качиш на Мусала, не забравяй да се метнеш от урвата. Там от знамето хващаш малко право на север и от там скачаш през глава
  • 11 qwerty

    6 0 Отговор
    Лола е брутална 359 коня и ти стига до под колана ....и е много красива. Има я в Клип на Джей Лено.
  • 12 Асд

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "РЗС":

    Не забравяй, че Ферари инвестира каквото може и във Формула 1, така че е напълно нормално парите от малката фабрика да стигат само за единия шампионат. Шампионатът за издръжливост малко или много остава на заден план, дори и до наши дни. Ферари не се състезава с фирмени автомобили дори и днес от 1966, защо ли? Помислете, мисленето все още не е престъпление
  • 13 РЗС

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Цървулчета български":

    като си купиш форт гт(който и да е от модификациите) пиши тука да ти напълня резервоара за моя сметка
  • 14 gvdff

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "РЗС":

    форд в началото (през 64-та и 65-та) не са успяли да победят фераритата. Колата била повече от опасна, дори за онова време. После чак викнали Шелби и Майлс и те направили нещо, което да работи. Факт е, и че форд създали иновативни методи за развитие на автомобила и мотоспорта.
  • 15 незнайко

    0 2 Отговор
    Форд единствено се славят, че са измислили поточната линия !!!

    Коментиран от #17

  • 16 Зомби с квадратен волан

    1 0 Отговор
    Филмът си заслужава, историята е супер. Готини времена на истински автомобили, не като днес. Но не забравяйте, че 1964 г. нямахме климатични проблеми и населението на света беше наполовина.
  • 17 РЗС

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "незнайко":

    Махаха имаш гугъл, и ти и всичките тъпири тука, отваряйте и се образовайте, не си ти когато си прос
  • 18 Гогогогогог

    2 0 Отговор
    Писано е много. Филмът сравнително точно се придържа към историческата истина- дори тва дето на Майлс не можеше да му се затвори врата и караше с отворена.
    Разбира се ,има и измислици.
    Важното е ,че Форд са се мобилизирали и са направили по добра кола от Ферари- нещо което е доста трудно.
    Аз от много време почитам марката Форд.