Last news in Fakti

30 Август, 2014 15:48 2 691 4

Каролев: Няма драма в това, че ПИБ е получила ликвидна подкрепа от ЕК

  • ликвидна помощ-
  • ликвидна подкрепа-
  • ликвидност-
  • банковата система-
  • пиб-
  • ктб-
  • ес-
  • ек-
  • владимир каролев

Да не търсим проблеми там, където ги няма, съветва изтъкнатият финансист

Гледам някои „финансови разбирачи" по медийни форуми пак търсят под вола теле – този път по повод ликвидната подкрепа за банковата ни система, разрешена от ЕК. Това е постнал в своя Фейсбук профил икономистът Владимир Каролев.

В дните непосредствено след затварянето на КТБ възникналата банкова паника доведе до сериозно теглене на пари и от други български банки. И въпреки високата ликвидност на българската банкова система, за да осигури допълнително средства, ако паниката продължи и засегне и други банки, България поиска и получи одобрение от Европейската комисия на 29 юни 2014 г. схема за ликвидна подкрепа на българските банки.

Докато през 2014 много европейски банки минават през компютърни стрес тестове, ПИБ мина успешно през истински стрес тест в резултат на първоначалната паника след затварянето на КТБ и някои непремерени изказвания на политици. Както много други европейски банки, ПИБ като платежоспособна банка (съгласно правилата за ликвидна подкрепа на ЕС такава получават само платежоспособни банки) получи временна ликвидност за срок от 18 месеца, изтичащ на 31 декември 2015 г., като е предоставила необходимото обезпечение, обяснява Каролев.

Съгласно правилата, одобрени от ЕК, ПИБ е изработила и предоставила план за управление на ликвидната помощ, който е предаден на ЕК. Планът е разработен с помощта на една от водещите световни консултантски компании Bain & Co. предложена от EK.

Временна ликвидна помощ след одобрение на ЕК са получили през последните години десетки банки в Европа. И няма никаква драма, че и българска платежоспособна банка е получила такава подкрепа. И че одобрената схема позволява и други български платежоспособни банки да се възползват при нужда от допълнителна ликвидност. Въпреки кризата с КТБ, банковата ни система е много добре капитализирана и с висока ликвидност. Нека не си създаваме сами проблеми там, където ги няма, и не се поддаваме на слухове на недобронамерени и/или некомпетентни „анализатори”, допълва Владимир Каролев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    1 0 Отговор
    Тоя кат се е родил баща му го е подхвърли 3 пъти във въздуха от радост ама само един път го е хванал
  • 2 Цензурион

    0 0 Отговор
    Не е ли време този сайт да въведе малко хигиена в коментарите към статиите?
  • 3 Shmeker

    0 0 Отговор
    Ами КТБ що не направи същото??

    Жокер: Щото всичко там беше нарочно!
  • 4 goiko

    0 0 Отговор
    Трябва да се радваме, че тази банка удържа стрес-тестта и не се стигна до банкова криза, която Цв. В. искаше да предизвика в опитите сида спаси КТБ-то.