13 Декември, 2014 11:42 993 0

ТЕЦ „Варна“ няма да работи през зимата на 2015 г.

  • тец варна-
  • чез-
  • ток-
  • газ

Централата ще бъде временно спряна в съответствие с българското и европейското законодателства

ТЕЦ „Варна“ ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 01.01.2015 година. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на МЕ и БЕХ и ЧЕЗ. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала, става ясно от съобщение на ЧЕЗ.

От своя страна, ръководството на ТЕЦ „Варна“ проведе поредица от разговори и консултации с българските институции, в опит да се намери работеща алтернатива за ТЕЦ „Варна“, след като през октомври Европейската комисия съобщи, че в случай на газова криза ще допусне изключение от правилата и ще разреши на ТЕЦ „Варна“ да работи в рамките на няколко месеца след изтичане на разрешителните. При условие на съгласие от страна на ЕК, за да се вместим в минималния срок за подготовка и провеждане на процедури и закупуване на достатъчно количество въглища, се очакваше писменото становище на Комисията да се получи до 10.12.2014 г.

„На практика вече няма достатъчно време, за да бъдат сключени договорите за работа и доставка на необходимите въглища и централата да бъде подготвена за включване през зимните месеци. На 1 януари 2015 г. ТЕЦ „Варна“ ще трябва временно да бъде спряна, за да спази изискванията на българското и европейското законодателства“, каза Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна“.

Поетапно, след 01.01.2015 г ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ „Варна“, за които няма реализация след края на годината. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора. ЧЕЗ осигурява до 11 работни заплати на всеки служител в зависимост от стажа му в централата, вместо предвидените в браншовия колективен трудов договор до 5 работни заплати. В допълнение, компанията предлага консултации и помощ при регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки.

„И след 01.01.2015 г. ще продължим да търсим вариант за дългосрочно отдаване на централата под наем, продажба или съвместно управление“, заяви Минчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА