16 Декември, 2014 19:51 958 1

Кунева: Със съседите да работим по плана Юнкер

  • меглена кунева-
  • юнкер-
  • ес

България трябва да инициира по плана „Юнкер” обсъждане на съвместни със съседните си страни проекти, които да са едновременно в полза за България, но и с добавена стойност за ЕС. Това заяви днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след края на Съвета по общи въпроси в Брюксел.

Кунева посочи, че вече започват да се оформят регионални коалиции за съвместни проекти по плана, който има за цел да мобилизира инвестиции в ЕС в размер на 315 млрд. евро за три години. Като пример тя посочи съвместните проекти на Германия и Франция, на прибалтийските страни и на северните държави-членки на Съюза. По думите й съвместните проекти биха били по-лесно одобрени от Европейската комисията и биха привлекли по-лесно частни инвестиции. Като възможни сфери тя посочи инфраструктурата и енергийните проекти. Кунева отбеляза, че в рамките на Съвета е провела първоначални разговори с министрите на съседните страни.

По отношение на газовия разпределителен възел или т. нар. газов хъб на Черно море, Кунева коментира, че идеята е добра и за нея трябва да се търси подкрепа. Всеки проект, който е стратегически за България и ще допринесе за енергийната сигурност на страната, трябва да получи възможност, посочи тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Харвелчо

    0 0 Отговор
    Те таковаха м...та на това СТРАТЕГИЧЕСКАТА тръба да минава през Татковината, а сега се правят на интересни с някакви "хъб"-ове....
    И пак тази комунистическа подлога и меркантилна, кривоуста псевдодемократка ... Ама така се заработват евраците...
    Ама нали строим капитализма нов...